Η πΓΔΜ κάλεσε την Ελλάδα την Πέμπτη να αναγνωρίσει τη “νέα πραγματικότητα” στη χώρα και να υποστηρίξει την προσπάθεια προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα απαιτούσε να ξεπεραστεί η διαμάχη γύρω από το όνομα της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στις προσπάθειες της πΓΔΜ να συμμετάσχει στις δύο ενώσεις, λόγω της διαμάχης δεκαετιών σχετικά με το όνομα “Μακεδονία”.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος συνεπάγεται εδαφική απαίτηση επί της βόρειας περιοχής της Μακεδονίας.
Συμφώνησε μόνο ότι η χώρα μπορεί να αναφέρεται διεθνώς ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή FYROM/πΓΔΜ.
Αλλά η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια του πρωθυπουργού Zoran Zaev, που ανέλαβε τον Μάιο, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, για την οποία οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις προϋποθέσεις.
Για να δείξει τη δέσμευσή του, η κυβέρνηση του Zaev υπέγραψε μια συνθήκη φιλίας με τον γείτονά της στα ανατολικά, τη Βουλγαρία, αυτό το μήνα που αποσκοπούσε στο τέλος των χρόνιων διπλωματικών διαμαρτυριών.
“Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα στη Μακεδονία και την ειλικρινή επιθυμία μας για φιλία. Αναμένουμε και ελπίζουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, δήλωσε ο Nikola Dimitrov, ύστερα από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών από τον Μάιο.
“Μιλήσαμε για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε, τις μεθόδους και τις λεπτομέρειες, αλλά μιλήσαμε και για τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των δύο πλευρών”, δήλωσε ο Dimitrov.
Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόνο όταν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε πως “χαίρομαι που δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας”, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας. “Η σταθερότητα σας τροφοδοτεί τη δική μας και η ανάπτυξή μας τροφοδοτεί την δική σας”, πρόσθεσε σημειώνοντας επίσης ότι “η Ελλάδα αντιστάθηκε σε κάθε μορφής κυρώσεις εναντίον της πΓΔΜ”. “Το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα”, είπε.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πρόοδο προς την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ αλλά υπό την προϋπόθεση της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Προσέθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη έναντι της βορείου γείτονος της, και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ως προς το ονοματολογικό, συζητήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε θετική ατμόσφαιρα, εστιάζοντας στην διαδικασία και τα επόμενα πιθανά βήματα, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα μπορέσουν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στο μέλλον.