Τον περιορισμό των αποκαλούμενων «πακιστανικών» κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα επιχειρεί τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Βουλή. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις της τροπολογίας, πλέον για την έκδοση SIM κάρτας περιορίζεται το είδος των εγγράφων που μπορεί να αξιοποιηθεί, κυρίως από την πλευρά των αλλοδαπών μεταναστών. Επίσης τίθεται περιορισμός στον αριθμό των καρτών SIM που μπορούν να εκδοθούν ανά ταυτοποιημένο πρόσωπο. Η έκδοση, από απεριόριστη που ήταν μέχρι σήμερα, περιορίζεται μέχρι έξι κάρτες SIM για κάθε πρόσωπο.
Σε ότι αφορά το είδος των εγγράφων που μπορεί να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος, ειδικά για τους αλλοδαπούς μετανάστες, περιορίζεται στη φωτοτυπία του εν ισχύ διαβατηρίου. Μέχρι σήμερα, οι αλλοδαποί μετανάστες μπορούν να εκδώσουν μια κάρτα SIM με πολλαπλά είδη εγγράφων που προσκόμιζαν από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, όπως είναι το ειδικό έγγραφο αιτούντος ασύλου, πιστοποιητικό μη απέλασης κ.ά.
Παράλληλα καθώς επιτρέπονταν η έκδοση απεριόριστου αριθμού SIM καρτών, οι μετανάστες επιδίδονταν σε εμπόριο SIM καρτών καρτοκινητών τηλεφώνων, τις οποίες αποκτούσαν κυρίως πρόσωπα, που επιδίωκαν να κρυφτούν από τις Ελληνικές αρχές. Ετσι προέκυψαν τα «πακιστανικά» κινητά, από τα οποία κάποιοι αλλοδαποί -κυρίως πακιστανικής προέλευσης- έβγαζαν μεροκάματο ενώ κάποιοι άλλοι διέφευγαν των αρχών ενώ εγκληματούσαν.
Επίσης πολύ σημαντικό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, είναι η τήρηση του αρχείου ταυτοπροσωπίας χρηστών σε χάρτινη μορφή γίνεται τώρα προαιρετική, αντί υποχρεωτικής που ήταν έως τώρα. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας παρατείνεται η φύλαξη των στοιχείων καρτοκινητής για τρία έτη, αντι ένα που είναι σήμερα. Ακόμη εξαιρούνται οι κάρτες SIM από τις διατάξεις του νόμου 3783/2009, που αφορούν στην επικοινωνία μηχανών (M2M SIM Cards), όπως είναι αυτές που τοποθετούνται π.χ. στους μετρητές κατανάλωσης ενέργειας κ.α.
Η τροπολογία Παππά περιλαμβάνει και άλλες τροποποιήσεις που αφορούν τόσο τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία. Για παράδειγμα μεταφέρεται από τα ΕΛΤΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η αρμοδιότητα διαχείρισης των ταχυδρομικών κωδικών της χώρας.