Μόνο στις απολύτως απαραίτητες πράξεις θα περιορισθεί ο έλεγχος των περιφερειών στα έγγραφα των επιχειρήσεων που σήμερα υποβάλλονται υποχρεωτικά πριν αναρτηθούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναρτήσεων στο ΓΕΜΗ, περιορίζοντας το φαινόμενο των πολύμηνων καθυστερήσεων που υπάρχουν σήμερα.
Οι σχετικές αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο της αναθεώρησης και κωδικοποίησης των νόμων 2190/1920 και 3190/1955 περί ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης αντιστοίχως, η οποία αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2017. Σήμερα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, όλες οι εταιρικές πράξεις, από ισολογισμούς και μεταβολές στα διοικητικά συμβούλια μέχρι τροποποιήσεις καταστατικών και αλλαγή εκπροσώπησης, πριν δημοσιευθούν στο ΓΕΜΗ, πρέπει να εγκρίνονται από τις οικείες περιφερειακές διευθύνσεις Α.Ε. και ΕΠΕ.
Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: η επιχείρηση που θέλει να υποβάλει κάποιο έγγραφο προς δημοσίευση επισκέπτεται πρώτα την υπηρεσία ΓΕΜΗ. Εκεί καταθέτει τα προς δημοσίευση στοιχεία, λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ οι υπάλληλοι του ΓΕΜΗ σκανάρουν τα έγραφα αν είναι σε έντυπη μορφή. Στη συνέχεια, προωθούν τα στοιχεία στην οικεία με την περιοχή δραστηριότητας της επιχείρησης περιφερειακή διεύθυνση Α.Ε. και ΕΠΕ. Η διεύθυνση προωθεί τον φάκελο στον αρμόδιο υπάλληλο που παρακολουθεί την επιχείρηση. Συντάσσεται πρωτόκολλο και αρχίζει ο έλεγχος νομιμότητας των στοιχείων. Αν τα στοιχεία είναι ορθά και πλήρη, τότε αποστέλλεται από την περιφέρεια το σχετικό αρχείο στην υπηρεσία ΓΕΜΗ προκειμένου να δημοσιευθούν στην ομώνυμη βάση δεδομένων.
Ακόμη και εάν η διαδικασία ολοκληρώνεται εγκαίρως από τις υπηρεσίες των περιφερειών, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ειδικά στην Αττική, όπου μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ των επιμελητηρίων λόγω του όγκου των πράξεων που καλούνται να διαχειρισθούν.
Σημειωτέον ότι η αναθεώρηση των νόμων 2190/1920 και 3190/1955 αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου. Οι δύο νόμοι που μετρούν 97 και 62 χρόνια ζωής αντιστοίχως έχουν τροποποιηθεί ουκ ολίγες φορές, γεγονός που συχνά προκαλεί σύγχυση για το τι τελικά ισχύει.
Πέραν των παραπάνω απλοποιήσεων σε ό,τι αφορά τον τυπικό έλεγχο των εταιρικών πράξεων, προβλέπεται επίσης να γίνει αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στις συγχωνεύσεις και εξαγορές με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες.