Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν τα σχέδια των τραπεζών για πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς μετά τη Eurobank, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν εντός του έτους Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, που έχουν ξεκινήσει ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές, ενώ η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο πακέτο δανείων που θα βγει προς πώληση θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ανεβάζοντας τον πήχυ των προσδοκιών για το ενδιαφέρον που θα προσελκύσει από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Αλλωστε, αύριο Δευτέρα η PQH ανοίγει τη διαδικασία των data rooms για την πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων leasing ονομαστικού υπολοίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικού 360 εκατ. ευρώ. Η PQH είναι ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των δεκαέξι υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου σηματοδοτεί την πρόθεση της εποπτικής αρχής, της ΤτΕ, για την επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης των τραπεζών που έκλεισαν στο πρόσφατο παρελθόν. Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται αφορά 1.170 οφειλέτες, των υπό εκκαθάριση τραπεζών –Proton, Αχαϊκή Συνεταιριστική, FBB, ΑΤΕ Leasing και Πανελλήνια Τράπεζα–, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση PQH. Στόχος η επίσπευση των διαδικασιών για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που άφησαν πίσω τους οι εν λόγω «κακές» τράπεζες όταν αποσχίστηκαν από το «καλό κομμάτι», το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στις συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει «το υψηλότερο τίμημα που θα καταβληθεί σε μετρητά». Ουσιαστικά πρόκειται για πλειοδοσία, με βάση το νέο καθεστώς εκκαθαρίσεων που επιτρέπει την επίτευξη του βέλτιστου τιμήματος για τις απαιτήσεις που ρευστοποιούνται. Η προσδοκία για την επιτυχή έκβαση της πώλησης συνδέεται κυρίως με την ποιότητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου, καθώς μέρος του εξυπηρετείται ακόμη και σήμερα, περιλαμβάνει δηλαδή όχι μόνο μη εξυπηρετούμενα, αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια. Το γεγονός άλλωστε ότι οι σχετικές συμβάσεις leasing συνδέονται με εμπράγματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, προσδίδει στα εν λόγω δάνεια χαρακτηριστικά χαρτοφυλακίου με εξασφαλίσεις, διαφοροποιώντας την πώληση που επιχειρείται από την PQH σε σχέση με αυτή της Eurobank, που μεταβιβάζει «βαθιά κόκκινα» που είναι σε καθυστέρηση εδώ και μία δεκαετία. Η δέσμευση άλλωστε που έχει αναλάβει η PQH στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ για την εκκαθάριση των bad banks, παραπέμπει σε επίσπευση παρόμοιων κινήσεων το προσεχές διάστημα, με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικών επενδυτικών ακινήτων.
Προηγουμένως και συγκεκριμένα έως τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση η Eurobank.
Επικρατέστεροι στον διαγωνισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι Baupost, Cayan, EOS, Lindorff και LSM Partners, ενώ η τιμή που θα επιτευχθεί –αν και όχι απόλυτα αντιπροσωπευτική της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών– θα αποτελέσει μια πρώτη ασφαλή ένδειξη για τις προθέσεις των διεθνών επενδυτών για την ελληνική αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.