Ξεκινάει ο διαγωνισμός ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας στη ζώνη των 1800 MHz. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να ανανεώσουν τις άδειες και τις συχνότητες που κατέχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, καταβάλλοντας ως αντίτιμο για τη νέα παραχώρηση των συχνοτήτων περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Ο δρόμος για την ανανέωση των αδειών άνοιξε προχθές Τρίτη, όταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση. Με την απόφαση αυτή εκχωρείται το δικαίωμα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων να προκηρύξει και να υλοποιήσει τον διαγωνισμό εκχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης των σχετικών συχνοτήτων. Κι επειδή το έσοδο είναι υψηλό, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ετσι χθες συνεδρίασε εκτάκτως το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκειμένου να εγκρίνει το τεύχος προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω δημοπρασίας η οποία θα περιλάβει 11 τμήματα (μπλοκ) συχνοτήτων, εύρους ζώνης 2×5 MHz το καθένα. Από αυτά, τα πέντε μπλοκ ήδη κατέχει η Cosmote και από τρία μπλοκ κατέχουν οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas. Στην πράξη, η EETT θα δημοπρατήσει συχνότητες εύρους ζώνης 110 MHz, εκ των οποίων τα 50 ΜΗz ανήκουν στην Cosmote και από 30 MHz στις εταιρείες Vodafone και Wind. Λογικά αναμένεται ότι οι τρεις εταιρείες θα ανανεώσουν τα δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων τους για επιπλέον 15-17 έτη, έτσι ώστε όλα να λήξουν ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο του 2035.
Kάθε δημοπρατούμενο μπλοκ έχει τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία που διαφοροποιείται ανάλογα με την ημερομηνία λήξης του στην υφιστάμενη χρήση του. Για παράδειγμα, τα μπλοκ συχνοτήτων των Vodafone και Wind έχουν τιμή εκκίνησης 19,7 εκατ. ευρώ το καθένα, καθώς τα δικαιώματά τους λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018. Τα μπλοκ της Cosmote έχουν τιμή εκκίνησης 16,5 εκατ. ευρώ, καθώς τα υφιστάμενα δικαιώματα λήγουν τον Δεκέμβριο του 2020 και άρα εκχωρούνται για μικρότερη περίοδο ισχύος από εκείνα της Vodafone και της Wind.
Το εκπλειστηρίασμα κάθε μπλοκ δεν θα διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με την τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία. Αυτό ισχύει με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν νεοεισερχόμενοι στην αγορά για να διεκδικήσουν τις εκχωρούμενες συχνότητες. Κατά συνέπεια οι υφιστάμενες εταιρείες θα ανανεώσουν τα δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων τους στην τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, ή οριακά υψηλότερα. Ετσι, η Cosmote αναμένεται να καταβάλει 82 εκατ. ευρώ συνολικά και οι εταιρείες Vodafone και Wind από 59 εκατ. ευρώ η καθεμιά.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, έτσι ώστε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν το εκπλειστηρίασμα, είτε στο 100% είτε προκαταβάλλοντας το 40% έως 70% και το υπόλοιπο σε 3 έως 5 ετήσιες δόσεις.