Συνάντηση με επιτελικά στελέχη τραπεζών είχε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπου συζητήθηκαν η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και ζητήματα σχετικά με την καλύτερη αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλαο Καραμούζη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της ίδρυσης εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι θα πρόκειται για ειδικού τύπου ίδρυμα που δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των εμπορικών τραπεζών και το οποίο θα εστιάσει στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και επιχειρήσεων λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τις τράπεζες. Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, καθώς βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, ωστόσο βασικός στόχος είναι η κινητοποίηση επενδυτικών πόρων ώστε να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ο σχεδιασμός, ο οποίος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, προβλέπει και τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που ούτως ή άλλως χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, ενώ επιπρόσθετα έχει ζητηθεί τεχνογνωσία και από τη γερμανική KfW, καθώς και από αντίστοιχους φορείς της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι ο θεσμός των αναπτυξιακών τραπεζών είναι διαδεδομένος σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή τράπεζα εντός των επομένων δύο μηνών και να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2018.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης συζήτησε με τον κ. Καραμούζη και τον κ. Φραγκιαδάκη ζητήματα που συνδέονται με τη νομοθεσία και τα νέα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις δυνατότητες βελτιώσεων και αλλαγών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ κ.ά.) και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών.