ΚΥΠΡΟΣ : Ριζοσπαστικές αλλαγές και καινοτομίες που μόνο σε προηγμένες χώρες βλέπουμε, προβλέπονται σε νομοσχέδια που ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν στο οικογενειακό δίκαιο και τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης νεαρών παραβατών κάτω των 18 χρονών.
Συνολικά ετοιμάστηκαν εννιά νομοσχέδια με τα οποία τροποποιείται το Οικογενειακό Δίκαιο το οποίο παραμένει το ίδιο τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Τα νομοσχέδια θα σταλούν τώρα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο πριν καταλήξουν στη Βουλή.
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, το παιδί θα έχει πλέον λόγο στα θέματα που αφορούν στη γονική μέριμνά του, αφού το δικαστήριο θα το καλεί για να εκφράσει τις απόψεις του. Επίσης ρυθμίζονται τα θέματα φύλαξής του και καθορίζεται ότι οι διαζευγμένοι γονείς θα έχουν την ευθύνη της φύλαξής του εξ ημισείας, εκτός και αν το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά.
Για πρώτη φορά έρχεται το συναινετικό διαζύγιο, δηλαδή θα μπορούν οι δύο σύζυγοι να δηλώνουν ότι επιθυμούν να διαλυθεί ο γάμος τους συναινετικά, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν διαβιώσει έξι μήνες κάτω από την ίδια στέγη.
Μια καινούργια πρόνοια που εισάγεται αφορά στα περιουσιακά ζητήματα που προκύπτουν μετά από ένα διαζύγιο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ως τώρα η νομοθεσία προβλέπει ότι η περιουσία που αποκτήθηκε από τον γάμο διαχωρίζεται ως εξής: Ο ένας σύζυγος λαμβάνει τα 2/3 και ο άλλος το 1/3. Τώρα όποια περιουσία αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου θα χωρίζεται από μισή στον κάθε σύζυγο.
Σε δηλώσεις του εξάλλου μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι χθες (προχθές) η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει καταθέσει την έκθεσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θέλω να επισημάνω, πρόσθεσε, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανταποκριθεί σε μια σειρά από θέματα που έχουν τεθεί διαχρονικά από πλευράς της Επιτρόπου καθ’ όσον αφορά στην προστασία και τα δικαιώματα του παιδιού».
Ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου ούτως ώστε η άποψη του παιδιού να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις διαδικασίες που το αφορούν, είτε αυτές είναι στα πλαίσια της διασφάλισης του δικαιώματος της επικοινωνίας με τους γονείς ή τη γονική μέριμνα, είτε ακόμη και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση η οποία εκδίδεται από το οικογενειακό δικαστήριο. Δηλαδή, εξήγησε, πριν από την έκδοση της οποιασδήποτε απόφασης από το δικαστήριο, υποχρεωτικά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ίδιο το παιδί καθώς επίσης και το δικαίωμά του να μην στερείται της επικοινωνίας με οποιονδήποτε από τους δύο γονείς.
Χθες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρέτισε την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου ούτως ώστε η άποψη του παιδιού να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις διαδικασίες από το οικογενειακό δικαστήριο που το αφορούν. Σημαντικό, αναφέρεται, είναι και το γεγονός ότι πλέον εισάγεται και η καινοτομία ότι η γονική μέριμνα θα παραχωρείται από κοινού και στους δύο γονείς.
Αποδικαστοποίηση για νεαρούς
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται επίσης νέο νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται πως οι νεαροί παραβάτες των 14 – 18 ετών δεν θα στέλλονται στο δικαστήριο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στους ανήλικους παραβάτες από 14 ετών και άνω (οι νεότερες ηλικίες δεν έχουν καταλογισμό ποινικής ευθύνης) να τυγχάνουν μιας διαφορετικής μεταχείρισης από την δικαστική.
Δηλαδή, διευκρίνισε, προβλέπεται η εξωδικαστική μεταχείριση των παιδιών καθώς επίσης και οι διαδικασίες που
θα ακολουθηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου να είναι τέτοιες ώστε να διαφοροποιούνται ουσιαστικά από αυτές που ακολουθούνται σήμερα στα ποινικά μας δικαστήρια διασφαλίζοντας μια παιδοκεντρική προσέγγιση της προσπάθειας για επαναφορά του παιδιού στη νόμιμη κατάσταση.
Ουσιαστικά θα υπάρχουν τρία στάδια για τη μεταχείριση του παιδιού:
● Πρώτον, αν το αδίκημα δεν είναι σοβαρό θα συνέρχεται το Οικογενειακό Συμβούλιο ώστε το παιδί να μπαίνει σε κάποιο πρόγραμμα.
● Δεύτερον, αν το αδίκημα είναι σοβαρό, τότε το παιδί παραπέμπεται σε Οικογενειακό Συμβούλιο ώστε να βρίσκεται ένας τρόπος αποζημίωσης του θύματος. Στην περίπτωση συμμόρφωσής του τότε ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα ασκεί ποινική δίωξη.
● Τρίτον, όταν ασκείται ποινική δίωξη κατά παιδιού, τότε το δικαστήριο να μπορεί να τον παραπέμψει σε κάποιο πρόγραμμα πριν επιβάλει ποινή. Το πρόγραμμα αυτό να είναι στο σχολείο ή αλλού και αν συμμορφωθεί τότε δεν θα επιβάλλεται ποινή. Αν τελικά επιβληθεί ποινή τότε αυτή να εκτίεται εκτός φυλακών, σε ξεχωριστό χώρο.