«Πιστεύουμε αληθινά πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση»
Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, δύο μήνες αφότου η χώρα αυτή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ αψηφώντας τη Ρωσία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Πενς έφθασε χθες Τρίτη σ’ αυτή τη μικροσκοπική δημοκρατία της Αδριατικής που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας ευρωπαϊκής περιοδείας σχεδιασμένης για να υπογραμμισθεί η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης απέναντι σε μια αναθαρρημένη Ρωσία.
Το Μαυροβούνιο, μια πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία με πληθυσμό 680.000 κατοίκους και έναν στρατό 2.000 μελών, εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, οκτώ μήνες αφότου είχε κατηγορήσει ρώσους κατασκόπους ότι ενορχήστρωσαν μια απόπειρα πραξικοπήματος για να εκτροχιάσουν την ένταξη.
Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες ως αντιρωσική υστερία και προειδοποίησε για αντίποινα εναντίον της «εχθρικής πορείας» του Μαυροβουνίου.
Σήμερα ο Πενς υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στις ευρωατλαντικές σχέσεις, μια δέσμευση που πολλοί στην Ευρώπη έχουν αμφισβητήσει μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς το «ξεπερασμένο» και είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.
«Πιστεύουμε αληθινά πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση», είπε ο Πενς στους δημοσιογράφους, «και προσβλέπουμε στο να υπογραμμίσουμε και πάλι τη δέσμευση των ΗΠΑ να οικοδομήσουν τις σχέσεις που θα ενισχύσουν τους δεσμούς ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, τα Δυτικά Βαλκάνια και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Χθες το βράδυ, μιλώντας στη διάρκεια δείπνου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, ο Πενς δήλωσε: «το θάρρος σας, ιδιαίτερα απέναντι στη ρωσική πίεση, εμπνέει τον κόσμο και σας επαινώ γι’ αυτό».
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα σε μια σύνοδο κορυφής της Χάρτας της Αδριατικής, στην οποία θα συμμετάσχουν το Μαυροβούνιο, η Κροατία και η Αλβανία, όλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και η Βοσνία και η ΠΓΔΜ. Θα είναι επίσης παρόντες ηγέτες της Σερβίας, της Σλοβενίας και του Κοσόβου.