To Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζει σε άρθρο της η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το άρθρο, προτού καταστεί εφικτό το Brexit, θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το παραπάνω γεγονός αποτελεί, ειδικά για οργανώσεις που «αγωνίζονται» προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Διεθνής Επιτροπή Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, της οποίας ηγείται ο Αλέξης Μανθεάκης (γνωστός στο ευρύ κοινό ως σύμβουλος της οικογένειας του Τιερί Ρουσέλ), ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα, ώστε να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την ψήφο της την επιστροφή των επονομαζόμενων Ελγίνειων Μαρμάρων. Το θέμα που προκύπτει, βέβαια, είναι πώς θα χειριστεί την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Μανθεάκης στην Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, με εκπρόσωπο του οποίου επικοινώνησε η Deutsche Welle, η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί να προσεγγίσει το θέμα του επαναπατρισμού των Μαρμάρων διά της διπλωματικής οδού.
Οσον αφορά τη χρήση της ψήφου για το Brexit, ξεκαθαρίζει ότι αυτό αποτελεί επιθυμία μερίδας πολιτών, και όχι την επίσημη θέση της κυβέρνησης.
Οι προσπάθειες για την επιστροφή των Μαρμάρων έχουν αρχίσει ήδη από το 1983 και την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Σε ανακοινώσεις του το Βρετανικό Μουσείο έχει αναφέρει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητά τους σε ελληνικό μουσείο. Με την ευκαιρία, δε, των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, τόνισε ότι θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Γλυπτά, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους από το Βρετανικό Μουσείο.