Mετά την πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασαν οι αμερικανικές τράπεζες επί Μπαράκ Ομπάμα, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή, σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ καταστρατηγεί την απορρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου και ειδικότερα τη χαλάρωση του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ. Παρά το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs για δεκαεπτά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει έως έναν βαθμό την απορρύθμιση των αυστηρών κανόνων που υιοθετήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και είχαν στόχο την εξασφάλιση της φερεγγυότητας των τραπεζών. Από τις αλλαγές που δρομολογούνται, η κερδοφορία των έξι ισχυρότερων αμερικανικών τραπεζών του κόσμου αναμένεται να ενισχυθεί κατά 20%, με επιπλέον 27 δισ. δολάρια.
Εκθεση του υπουργείου Οικονομικών που συντάχθηκε τον Ιούνιο παρουσιάζει μικρές, «χειρουργικές» παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά μπορούν να υλοποιηθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως η χαλάρωση των κριτηρίων μόχλευσης. Το ενεργητικό μιας τράπεζας είναι μοχλευμένο όταν ξεπερνά την κεφαλαιακή της βάση. Στόχος του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ ήταν να περιορίσει την υπερβολική μόχλευση που οδήγησε κάποιες από τις ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου σε κρατική κηδεμονία, λόγω των ριψοκίνδυνων στοιχημάτων που είχαν βάλει, για παράδειγμα, σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάκφεϊν είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «περίπλοκο» και κυρίως τον κανόνα Βόλκερ, που απαγορεύει στις τράπεζες να «τζογάρουν» ίδια κεφάλαια στις αγορές. Λόγω αυτού του κανόνα, η κερδοφορία της Goldman Sachs από τη διαπραγμάτευση ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων έχει μειωθεί από τα 16,2 δισ. δολάρια το 2007 στα 7,6 δισ. δολάρια, πέρυσι.
Ο κ. Μνούτσιν προτείνει σήμερα τη χαλάρωση των κριτηρίων μόχλευσης και άλλων κανόνων που αναγκάζουν τις τράπεζες να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια για την ασφαλέστερη λειτουργία τους και έτσι τις εμποδίζουν να ικανοποιήσουν τους επενδυτές τους ή να κάνουν πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, τα προ φόρων κέρδη των JPMorgan Chase και Morgan Stanley αναμένεται να ενισχυθούν κατά 22%. Της Goldman Sachs προβλέπεται ότι θα αναρριχηθούν 16%. Εντούτοις, παρά τα «παράπονα» των τραπεζιτών της Wall Street για το νομοσχέδιο Ντοντ-Φρανκ, είναι σαφές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύ πιο ασφαλές.
Έντυπη