Aν επιθυμεί να εργαστεί, να σπουδάσει ή να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα, θα απαιτείται η υποβολή αίτησης για απόκτηση αντίστοιχης άδειας.
Πληροφορίες που μεταφέρονται από τη βρετανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η επικρατέστερη αυτή τη στιγμή εκδοχή του μεταναστευτικού συστήματος που θα ισχύσει μετά από το Brexit προβλέπει πως για να ταξιδέψει ένας υπήκοος χώρας-μέλους της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χρειάζεται βίζα.
Εφόσον όμως επιθυμεί να εργαστεί, να σπουδάσει ή να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα, θα απαιτείται η υποβολή αίτησης για απόκτηση αντίστοιχης άδειας.
Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη παρέχει τη δυνατότητα σε υπηκόους 56 χωρών εκτός ΕΕ, από τις ΗΠΑ έως τις Μαλδίβες, να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς βίζα για περίοδο έως και έξι μηνών. Δεν τους επιτρέπεται όμως να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να εγκατασταθούν χωρίς ειδική άδεια.
Οι επισκέπτες αυτοί απλώς λαμβάνουν μία σφραγίδα στο διαβατήριό τους, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος παρακολούθησης των κινήσεών τους. Το κράτος λοιπόν επαφίεται στη συνεργασία μεγάλων ή μικρότερων εργοδοτών, ιδιοκτητών σπιτιών που τυχόν ενοικιάζουν αυτοί οι επισκέπτες, τραπεζών που ενδεχομένως να έχουν στοιχεία τους και υπηρεσιών τοπικής αυτοδιοίκησης για να εντοπίσουν όσους υπερβαίνουν το εξάμηνο παραβιάζοντας τους όρους άδειας ταξιδιού τους στη Βρετανία.
Πιστεύεται ότι ένα παρόμοιο σύστημα εξετάζεται και για τους Ευρωπαίους. Οι Times αναφέρουν ότι αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, με τους Ευρωπαίους που θα έρχονται για εργασία στη χώρα να μπορούν σε πρώτη φάση να το κάνουν χωρίς να χρειάζονται άδεια, αλλά με την υποχρέωση να εγγράφονται σε μητρώα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι ένα αντίστοιχο σύστημα θα ισχύει και για τους Βρετανούς που θα θέλουν είτε να επισκεφθούν είτε να εργαστούν στην ΕΕ μετά από το Brexit.
Οι υποστηρικτές του σκληρότερου Brexit τάσσονται υπέρ ελέγχων κατά την είσοδο των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον, λέγοντας ότι η χωρίς βίζα έλευση ταξιδιωτών συνεπάγεται ότι δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος της διάρκειας παραμονής καθενός επί βρετανικού εδάφους.
Ο βουλευτής των Εργατικών της αντιπολίτευσης Μπεν Μπράντσο, μέλος της εκστρατείας Open Britain που εναντιώνεται στο σκληρό Brexit, επίσης επέκρινε το σχέδιο, προτάσσοντας όμως την ανάγκη να γίνει ευκολότερη η αναζήτηση εργασίας στη χώρα από Ευρωπαίους.
«Το να περιορίζεται το δικαίωμα να έρθει κάποιος στη Βρετανία για να εργαστεί, ενώ αφήνεται ανοιχτή η πόρτα για όλους τους άλλους μοιάζει να είναι το αντίθετο από ένα μεταναστευτικό σύστημα κοινής λογικής. Δε θα υπάρχει περιορισμός για κανέναν που θέλει να έρθει από την Ευρώπη χωρίς πρόθεση να εργαστεί και ίσως ωθήσει άλλους πολίτες της ΕΕ στην παραοικονομία. Προσφέρεται δηλαδή λιγότερος έλεγχος και περισσότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Μπράντσο, καλώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει στο τραπέζι την παραμονή στην ενιαία αγορά.
Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε η συντηρητική οργάνωση Migration Watch, χαρακτηρίζοντάς την ως «λογική και αρμόζουσα στις καταστάσεις». Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί με βάση αυτό το σχέδιο να δαπανήσει πολλά χρήματα ώστε να εντοπίζει και να διώχνει όσους παραμένουν επί βρετανικού εδάφους για υπερβολικό χρονικό διάστημα.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι «οι προτάσεις για το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα για τους πολίτες της ΕΕ θα δημοσιευθούν εν καιρώ».