Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, τρεις από τους 6 κατηγορούμενους, για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση και για απάτη από κοινού και κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα, από δράστες που ενεργούν απάτες κατ’ επάγγελμα εκ της οποίας το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Τα μέλη της σπείρας φέρονται να εξαπατούσαν πολίτες με την διαγραφή οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι αστυνομικοί έχουν εξιχνιάσει 18 περιπτώσεις απάτης. Εκτιμάται ότι οι δράστες έχουν αποσπάσει ποσό ύψους 50.000 €.
Πιο συγκεκριμένα προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ένας 40χρονος Κρητικός κάτοικος Ρόδου, που φέρεται ως ο εγκέφαλος της σπείρας, ένας 46χρονος Καλαματιανός, κάτοικος ομοίως, μια 46χρονη Μαριτσενή κι ένας 38χρονος Αθηναίος, κάτοικος Ρόδου, ενώ σήμερα θα απολογηθεί ένας 41χρονος Μολδαβός.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας 52χρονος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 24η Αυγούστου 2017 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από έναν ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ στην οδό Κομνηνών ότι δύο άνδρες, που του συστήθηκαν ως υπεύθυνοι της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «Εlpedison» του ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου να του διαγράψουν οφειλές του προς την ΔΕΗ ύψους 8.000 ευρώ αλλά και να του εγκαταστήσουν συσκευή που μείωνε τις ενδείξεις του μετρητή του σε κατανάλωση ρεύματος έναντι μηνιαίας συνδρομής. Οι αστυνομικοί προσημείωσαν τα χαρτονομίσματα και όταν στο ραντεβού εμφανίστηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι τους συνέλαβαν.
Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι δύο πρώτοι είχαν ως συνεργούς δύο υπαλλήλους εταιρείας, που έχει αναλάβει με σύμβαση με την ΔΕΔΔΗΕ διάφορες εργολαβίες μεταξύ των οποίων και την διακοπή της παροχής ρεύματος σε κακοπληρωτές. Μαζί με τον πρώην υπάλληλο της επιχείρησης και ηλεκτρολόγο, που δεν συνελήφθη, προέκυψε ότι παρουσιάζονταν ψευδώς ως υπάλληλοι της εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος «Εlpedison» και αποσπούσαν χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες υποσχόμενοι την διαγραφή οφειλών τους προς την ΔΕΗ, την μεταφορά τους στην ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας και την εγκατάσταση ειδικής συσκευής μέτρησης ενέργειας μικρότερης ποσότητας από την πραγματική.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο υπάλληλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της διακοπής της ηλεκτροδότησης κακοπληρωτών ενημέρωναν τους υπόλοιπους για τις επικείμενες διακοπές. Δήλωναν εν συνεχεία ψευδώς στο σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ και στην ΔΕΗ ότι είχε γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε πελάτες τους οποίους είχαν εξαπατήσει πλην όμως δεν έκοβαν το ρεύμα
Ο πρώτος κατηγορούμενος, παρουσία του συνηγόρου που του όρισε το δικαστήριο κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, υποστήριξε ότι υπήρξε υπόδειγμα οικογενειάρχη και επιχειρηματία κι ότι από τότε που διαπίστωσε ότι η σύζυγός του, με την οποία βρίσκεται πλέον σε διάσταση, είχε εξωσυζυγική σχέση, κλονίστηκε η υγεία του και λαμβάνει αγωγή για την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων που του δημιουργήθηκαν.
Ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν, χωρίς να έχει υπογράψει ακόμη σύμβαση, με την ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ρεύματος και ότι εκπρόσωποός της τον είχε παροτρύνει να βρίσκει και πελάτες με οφειλές λέγοντάς τους ότι η εταιρεία θα μπορεί να τις τακτοποιήσει.
Μάλιστα είπε ότι όταν άρχισαν τα παράπονα από πελάτες, ζήτησε μέσω της εφαρμογής Viber από εκπρόσωπο εταιρείας εξηγήσεις και ότι εκείνη με απάντησή της τον καθησύχασε.
Τόνισε ότι πίστευε ότι ενεργούσε για λογαριασμό της εταιρείας και ότι όλες οι ενέργειές του ήταν νόμιμες.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του συγκεκριμένου κατηγορούμενου θα σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία για αδικήματα που αφορούν την γενετήσια αξιοπρέπεια γυναικών καθώς φέρεται να κατόρθωσε, υποδυόμενος γνωστό σκηνοθέτη, να πείσει δύο γυναίκες να συμμετέχουν σε γυρίσματα που οργάνωσε για ερωτικού περιεχομένου ταινία πείθοντάς τες ότι θα συμμετείχαν σε τουρκικό σήριαλ.
Ο 45χρονος Καλαματιανός, που κρίθηκε ομοίως προσωρινά κρατούμενος, παρουσία της συνηγόρου που του όρισε το δικαστήριο κ. Στεφανίας Καρακατσάνη, αρνήθηκε ομοίως τις κατηγορίες.
Υποστήριξε ότι έχει φιλική σχέση με τον πρώτο τον οποίο και συνέδραμε οικονομικά για να αντεπεξέλθει στις βιοποριστικές του ανάγκες.
Οταν έμαθε ότι εργαζόταν του ζήτησε να τον βοηθήσει στην επισκευή του σπιτιού του που είχε καταστραφεί ολοσχερώς σε πυρκαγιά και εκείνος του ζήτησε να του βρει 10 άτομα τα οποία θα υπέγραφαν σύμβαση με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για να λάβει την σχετική προμήθεια μετά την υπογραφή των συμβολαίων.
Υποστήριξε ότι ουδέποτε παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας και ουδέποτε έλαβε από οποιονδήποτε χρηματικό ποσό αλλά το μόνο που έκανε ήταν να ενημερώνει ότι υπήρχε εναλλακτική λύση για την παροχή ρεύματος από την εταιρεία με μείωση του κόστους κατανάλωσης και δυνατότητα διακανονισμού του χρέους με τη ΔΕΗ.
Θεώρησε όπως είπε, ότι τα όσα του είχε πει ο πρώτος ήσαν αληθή. Τόνισε μάλιστα ότι τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του δεν τους γνωρίζει.
Η 36χρονη Μαριτσενή, παρουσία του συνηγόρου της κ. Γ. Φλεβάρη, αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα τις αποδίδονται, τονίζοντας ότι πίστευε ότι η δραστηριότητα του πρώτου ήταν νόμιμη. Υποστήριξε μάλιστα ότι και εκείνη για δική της οφειλή προς την ΔΕΗ του κατέβαλε 200 ευρώ και έγινε μεταφορά της παροχής της στην ιδιωτική εταιρεία. Η εργασία της, όπως είπε, αφορούσε την αποστολή των δικαιολογητικών των πελατών στην εταιρεία και ελάμβανε 15 με 20 ευρώ.
Ο 38χρονος, παρουσία του συνηγόρου του κ. Γ. Λαμπαδάκη, ομοίως αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται.