Ακύρωση των πλαστών εμπορικών σημάτων από την Κίνα ζητά η Ελλάδα

417

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Κίνα να ακυρώσει τα πλαστά εμπορικά σήματα δύο ελληνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, έστειλε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, προκειμένου να προχωρήσει μελλοντικά η συμφωνία με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Τον Ιούνιο, Βρυξέλλες και Πεκίνο συμφώνησαν να δημοσιεύσουν έναν κατάλογο 200 γεωγραφικών ενδείξεων – 100 από κάθε πλευρά – που θα προστατεύονταν βάσει συμφωνίας.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV: «Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη, ότι η μελλοντική συμφωνία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους Ευρωπαίους παραγωγούς αναφορικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις».

«Οι ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις μπορούν να προστατευθούν στην Κίνα, επειδή επιτρέπει τη συνύπαρξη μεταξύ παλαιότερου εμπορικού σήματος και μιας μεταγενέστερης γεωγραφικής ένδειξης, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη».

Ωστόσο, τόνισε ότι η Κομισιόν δεν έφερε καμία αντίρρηση στους Ευρωπαίους παραγωγούς που ζητούσαν την ακύρωση των πλαστών εμπορικών σημάτων στην Κίνα «ως μέρος μιας κανονικής διαδικασίας βάσει του νόμου για τα εμπορικά σήματα».

Ειδικότερα, στην ελληνική περίπτωση η φέτα και το κρασί της Σάμου, έχουν καταχωρηθεί κακοβούλως ως «φέτα» και «Σάμος» ​​στην κινεζική γλώσσα.

«Αν οι εν λόγω καταχωρήσεις δεν απορριφθούν από το δικαστήριο, τότε οι Κινέζοι κάτοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα, είτε να παράγουν τα προϊόντα αυτά για την εγχώρια αγορά, είτε να εισάγουν ομώνυμα παραποιημένα προϊόντα από όλο τον κόσμο», προειδοποίησε το κυβερνητικό έγγραφο.

Λήψη μέτρων

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κοινή υπουργική επιτροπή Ελλάδας-Κίνας, την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου), ο κ. Κόκκαλης δήλωσε στους Κινέζους εκπροσώπους, ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν «ζωτική σημασία» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε τη σημασία της φέτας για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες οικογένειες βασίζονται στην παραγωγή της.

Η φέτα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα παράγει περίπου 120.000 τόνους φέτας ετησίως, ενώ η συνολική εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος είναι περίπου 1.100.000 τόνοι.

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε ότι τα κινεζικά πλαστά εμπορικά σήματα αποτελούν «ανυπέρβλητο εμπόδιο» για την αποτελεσματική προστασία των δύο ελληνικών προϊόντων.

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς και για τους Κινέζους καταναλωτές, «οι οποίοι δικαιούνται να κάνουν επιλογές με βάση ορθές πληροφορίες και εγγυήσεις για την ποιότητα και την καταγωγή των προϊόντων, ώστε να απολαμβάνουν γνήσια διατροφικά προϊόντα».

«Η κινεζική πλευρά θα πρέπει  αναλάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την ακύρωση των ανωτέρω εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακραίωνης παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σας στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως», κατέληξε ο Έλληνας υφυπουργός.

ΠΗΓΗeuractiv.gr