ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Χάνουν έως και τρεις μισθούς με νέο μισθολόγιο οι πυροσβέστες

154

«Την ώρα που στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα το πυροσβεστικό προσωπικό έκανε το καθήκον του παλεύοντας με τις πύρινες φλόγες, δυστυχώς, ολοκληρωνόταν ένας νέος εμπρησμός, στο περικομμένο από τα πολύχρωμα μνημόνια, εισόδημά μας.»

 Αντωνόπουλος Γιώργος

Τα παραπάνω υποστηρίζει η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και μιλά για υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι από το νέο μισθολόγιο δεν θα έχαναν ούτε ένα ευρώ οι οποίες διέρρευσαν και χάθηκαν σαν την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού.

Αποτέλεσμα εικόνας για μισθολόγιο οι πυροσβέστες

Σύμφωνα με την Ένωση οι πρώτοι υπολογισμοί για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, σε συνδέαμε με τα οριζόμενα στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίμαξη δύο σχεδόν μισθών σε πρώτη εφαρμογή και ενός στη συνέχεια κατ έτος μέσω της υπερβολικής αύξησης των κρατήσεων.

«Το νέο τσεκούρωμα τω αποδοχών μας στοχεύει ειδικότερα τους παλαιούς ασφαλισμένους (ασφαλισμένοι προ την 1-1-1993, οι οποίοι αναδρομικά από την 1-1-2017 υπάγονται σε κρατήσεις επί του συνόλου των αποδοχών τους, εξαιρουμένης της προσωπικής διαφοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ αναλόγως θέσεως και βαθμού.» τονίζουν χαρακτηηριστικα στην ανακοίνωση τους.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι και σε όσους νέους ασφαλισμένους, δεν υπάρχει αύξηση κρατήσεων, λόγω του ότι η προσωπική διαφορά δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, αφαιρείται ένα μεγάλο ποσό από το ποσό που συμμετέχει στην διαμόρφωση του ανταποδοτικού μέρους της αναμενόμενης σύνταξης τους.

Χαρακτηριστικά είναι οι δειγματοληπτικές περιπτώσεις που προσομοιώσαμε με τα νέα δεδομένα.

1. Επιπυραγός με 20 έτη υπηρεσίας, με το νέο μισθολόγιο, υπολογίζεται ότι το εισόδημά του θα μειωθεί μηνιαία περί τα 80 ευρώ, τα οποία θα τεθούν ως προσωπική διαφορά. Με τις νέες ρυθμίσεις (αύξηση κρατήσεων) προβλέπεται ότι θα έχει μια μείωση του μισθού του περί 115 ευρώ το μήνα.Λόγω της αναδρομικότητας του μισθολογίου θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 1400 ευρώ. Εκτιμούμενη απώλεια το πρώτο έτος περί τα 2800 ευρώ.

2. Πύραρχος με 27 έτη υπηρεσίας, με το νέο μισθολόγιο, υπολογίζεται ότι το εισόδημά του θα μειωθεί μηνιαία περί τα 80 ευρώ, τα οποία θα τεθούν ως προσωπική διαφορά. Με τις νέες ρυθμίσεις (αύξηση κρατήσεων) προβλέπεται ότι θα έχει μια μείωση του μισθού του περί 90 ευρώ το μήνα.Λόγω της αναδρομικότητας του μισθολογίου θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 1080 ευρώ. Εκτιμούμενη απώλεια το πρώτο έτος περί τα 2160 ευρώ.

3. Πύραρχος με 31 έτη υπηρεσίας, με τις νέες ρυθμίσεις (αύξηση κρατήσεων) προβλέπεται ότι θα έχει μια μείωση του μισθού του περί 225 ευρώ το μήνα. Λόγω της αναδρομικότητας του μισθολογίου θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 2700 ευρώ. Εκτιμούμενη απώλεια το πρώτο έτος περί τα 5400 ευρώ.

Τα παραπάνω, δείχνουν ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή,θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις για να διασφαλίσει την δέσμευσή της «για την μη απώλεια έστω και ένα ευρώ.»

«Γιατί η απώλεια θα είναι χιλιάδες ευρώ, για συνδρομή σε ένα ασφαλιστικό φορέα που μέρα με τη μέρα μειώνει τις παροχές του, για συνδρομή σε επικουρικά ταμεία, που μέρα με τη μέρα μειώνουν το μέρισμα, για συνδρομή για σύνταξη που μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται και για συνδρομή για εφάπαξ,που μέρα με την μέρα εξαϋλώνεται.» καταλήγει η Ενωση.