Δεν ξεκινούν από σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων – Αναβλήθηκε για άγνωστη ημερομηνία

847

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν από σήμερα να ξεκινήσουν  οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοίακινήτων, τελικά αυτό αναβλήθηκε, όπως παραδέχτηκε και σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Την εκτίμηση ότι θα αργήσει ακόμα η εφαρμογή του μέτρου που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έκανε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας Παναγιώτης Δουμουλάκης.

Από την άλλη εβδομάδα…
Ωστόσο, χθες σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Σταθάκης, είπε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα αφορούν σε πρώτη φάση τα επαγγελματικά ακίνητα.
Ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι έτοιμο να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ προανήγγειλε επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2018, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει συζήτηση για νέα ρύθμιση που θα την προστατεύει.

…ή στο τέλος του μήνα
Πάντως, ο κ. Δουμουλάκης, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις στο Υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως δεν φαίνεται να ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση να βρεθεί λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πάντως, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής, το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών είναι έτοιμη.
Το σύστημα είναι ουσιαστικά μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού από υπάλληλο που θα ορίζεται από τον επισπεύδοντα και από εξουσιοδοτημένο συμβολαιογράφο. Στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε υποψήφιος πλειοδότης και οι προσφορές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία. Υποψήφιος πλειοδότης θα μπορεί να είναι κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο εντός ή εκτός χώρας, ενώ θα υπάρχει κατηγοριοποίηση για τους μεσίτες ακινήτων (νομικά ή φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι θα εγγράφονται ως μέλη προκειμένου να συμμετέχουν για λογαριασμό πελατών τους.

ΠΗΓΗtharrosnews.gr