Ε.Ε.: Απορρίφθηκε η προσφυγή Σλοβακίας και Ουγγαρίας κατά της υποδοχής προσφύγων

396

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε σήμερα την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες επιδίωκαν να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, διατηρώντας κατ’αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα των Βρυξελλών να τις υποχρεώσουν να δεχθούν τους αιτούντες άσυλο.

Το ECJ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, απεφάνθη για την προσφυγή εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία είχαν υποβάλει η Σλοβακία και η Ουγγαρία και υποστήριξε η Πολωνία.

Το ζήτημα παρέμενε σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την ΕΕ την ώρα που τα κράτη-μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.

«Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στην Ελλάδα και την Ιταλία να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014. Το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων που συνάντησε την αντίδραση ανατολικών χωρών της Ε.Ε. προέβλεπε τη μετακίνηση περίπου 160.000 ανθρώπων, ωστόσο μόλις 25.000 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής.

 

ΠΗΓΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ