Παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους νεαρούς πρόσφυγες

274

Οι νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρέπει να υποβάλλονται χωρίς τη θέλησή τους σε ιατρικές εξετάσεις για να προσδιορισθεί η ηλικία τους και πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να θεωρούνται ανήλικοι, αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Οδοντιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και τεστ «σεξουαλικής ωριμότητας»: η προσφυγή σε παρεμβατικές ιατρικές εξετάσεις πρέπει να περιορισθεί στο ελάχιστο και να παραμείνει έσχατης φύσης μέτρο», αναφέρει η ad hoc Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του πανευρωπαϊκού οργανισμού.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προσδιορίσουν την ηλικία των νεαρών προσφύγων και μεταναστών, αφού όταν θεωρούνται ανήλικοι απολαμβάνουν ορισμένες εγγυήσεις και προνόμια, όπως το δικαίωμα στέγασης, η πρόσβαση σε φροντίδα προσαρμοσμένη στην παιδική ηλικία, το δικαίωμα επανένωσης με την οικογένεια, προστασία κατά της απέλασης.

«Απουσία αποδείξεων ότι ένα άτομο είναι ανήλικο, η γενική αρχή του τεκμηρίου της ανηλικότητας επιβάλλει να θεωρηθεί ότι το πρόσωπο είναι παιδί», τονίζεται στην έκθεση. Πάντως, από τα 37 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, μόνο τα 26 δήλωσαν ότι εφαρμόζουν αυτό το τεκμήριο της ανηλικότητας.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr