Εδώ και μήνες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη δίκη για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων του γερμανικού κολοσσού Siemens. Η δίκη αφορά το σκέλος της «αμαρτωλής» σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.
Της Πωλίνας Βασιλοπούλου
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αυτή την περίοδο εξετάζει σημαντικούς μάρτυρες για την υπόθεση. Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα για την υπόθεση που θα περάσει από το μικροσκόπιό του είναι αυτό του Ευάγγελου Σέκερη, στελέχους της Siemens με βαθιά γνώση της υπόθεσης, καθώς έως σήμερα φέρεται ότι είναι υπεύθυνος για την σύμβαση 8002 για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ. Πρόκειται για την επίδικη σύμβαση, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται ότι έγιναν οι παράνομες πληρωμές που έστειλαν τους 64 κατηγορουμένους στο εδώλιο. Την ίδια στιγμή ο κ. Σέκερης έχει και «εξ αγχιστείας» σχέση με την πολιτική, καθώς είναι μπατζανάκης του Αντώνη Σαμαρά (έχουν παντρευτεί τις αδελφές Κρητικού).
Μάλιστα, στο παρελθόν είχε δει το φως της δημοσιότητας mail του Σέκερη προς τον μπατζανάκη του με το οποίο του ζητούσε να μεσολαβήσει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο για να μη μετακινηθεί από τα κεντρικά γραφεία της Siemens. Ο Ευάγγελος Σέκερης, άλλοτε υφιστάμενος των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου, θεωρείται μάρτυρας-κλειδί για την επίμαχη σύμβαση, καθώς μετείχε στις διαδικασίες ολοκλήρωσής της.
Επιπλέον, είχε κληθεί και είχε καταθέσει για την υπόθεση δύο φορές ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και είχε θεωρηθεί από τα μέλη της αξιόπιστος μάρτυρας. Ωστόσο, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός πώς δεν έχει καταθέσει ενώπιον των ειδικών εφετών ανακριτών για την υπόθεση, καθώς η κλήση του είχε ανακληθεί. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα υποστηρίξει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Τι είχαν πει Ράπανος και Βουρλούμης
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει σημαντικά πρόσωπα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ενώπιον του Δικαστηρίου εξετάστηκε τους προηγούμενους μήνες ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ από τον Νοέμβριο 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2000, Βασίλης Ράπανος.
Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την εταιρεία Price Waterhouse Coopers (PWC) αλλά και από τον νομικό σύμβουλο του ΟΤΕ ότι οι συμβάσεις με την Siemens ήταν επωφελείς για τον Οργανισμό. «Ο νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ, ο κ. Ξυπολιάς (σ.σ. έχει αποβιώσει) μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πρώτη εκτελεστή συμφωνία υλοποιήθηκε απολύτως και άρα ήταν επωφελής για τον Οργανισμό. Έτσι δώσαμε εντολή να προχωρήσουν η δεύτερη και η τρίτη. Η γνώμη των νομικών συμβούλων ήταν ότι οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και, αφού δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις, οι εκτελεστές συμφωνίες θα πρέπει να προχωρήσουν», κατέθεσε ο κ. Ράπανος. Ως προς την PWC, o πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ είχε υπογραμμίσει ότι και εκείνη παρείχε εκτεταμένη ενημέρωση για την πορεία των συμφωνιών και την εκτέλεσή τους, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι αυτές διεξάγονταν κανονικά και συνεπώς ήταν επωφελείς για τον ΟΤΕ.
Παρά ταύτα, ο κ. Ράπανος είχε διευκρινίσει: «Είχαμε δώσει εντολή αν υπάρξουν άλλες ανάγκες σε τηλεπικοινωνιακό υλικό, αυτές να καλυφθούν μέσω νέων διαγωνισμών και όχι με επέκταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων».
Άλλη σημαντική κατάθεση ήταν αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτη Βουρλούμη. Όντας πρόεδρος του ΟΤΕ, στα τέλη του 2006, ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι πληροφορήθηκε για τις αποκαλύψεις ότι η Siemens χρημάτιζε στελέχη του ΟΤΕ. «Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σίκατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στην Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemen. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι, εκτός απο την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στην Γερμανία, καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στην Γερμανία από ό,τι έχω μάθει».