Και στην Ελλάδα; Πονεμένη ιστορία με… βεβαρημένο παρελθόν, καθώς η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο άργησε μερικές δεκαετίες και όπως φαίνεται θα καθυστερήσει κι άλλο, λόγω πολιτικής ατολμίας. Ο πρόσφατος νόμος (4483/31 Ιουλίου 2017) που περιλαμβάνει –μεταξύ πολλών άλλων– ρυθμίσεις για τη δημιουργία του Mητρώου Πολιτών, δεν περιέχει τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία, όπως θα μπορούσε, δεδομένου μάλιστα ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του έργου. Ετσι, για ακόμα μια φορά χάνεται η ευκαιρία να αλλάξει η σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες επ’ ωφελεία όλων.
Ενώ προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος Μητρώου Πολιτών στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αποτελεί την ενιαία βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των πολιτών από την οποία οι φορείς θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες, δεν καταργούνται οι επιμέρους βάσεις δεδομένων όπως το ληξιαρχείο, το δημοτολόγιο, τα μητρώα αρρένων και οι εκλογικοί κατάλογοι. Σύμφωνα με πηγές στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να πραγματοποιήσει τις δραστικές μεταβολές στον τρόπο εργασίας των υπαλλήλων, τις οποίες μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση θα απαιτούσε, καθώς το προσωπικό όχι μόνο δεν είναι εκπαιδευμένο αλλά και δεν έχει τις δυνατότητες να εκπαιδευτεί. «Εφόσον όμως περιορίζεται η πρόσβαση των φορέων του Δημοσίου στο σύστημα, δεν έχουμε ουσιαστική ενοποίηση», επισημαίνουν.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Μητρώο Αρρένων, μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις ενδεχόμενες μεταβολές (αλλαγή ονόματος, γάμος, θάνατος) στα άρρενα τέκνα, από τη στιγμή της γέννησής τους έως και την ώρα που θα καταταγούν στον στρατό. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων διατηρείται για πάντα στον δήμο που βρισκόταν η οικογενειακή μερίδα της οικογένειας (ή της μητέρας) τη στιγμή της γέννησης του παιδιού, ακόμα και αν στο μέλλον πραγματοποιηθεί μεταδημότευση των γονέων. Ετσι, για κάθε μεταβολή πρέπει να ενημερώνεται ξεχωριστά (εκτός από το Κεντρικό Μητρώο) η βάση δεδομένων στον συγκεκριμένο δήμο είτε από τους πολίτες είτε από τις υπηρεσίες.
«Αν αυτή η ενημέρωση γινόταν αυτόματα μέσω άντλησης στοιχείων από το Μητρώο Πολιτών, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας θα περιοριζόταν η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία. Επιπλέον θα απαλλάσσονταν υπάλληλοι από εργασίες και έτσι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με άλλα θέματα, και το Δημόσιο θα ήταν αποδοτικότερο με λιγότερο προσωπικό», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Μήπως όμως αυτό δεν θέλει η κυβέρνηση;