Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων που έχουν αιτηθεί άσυλο: δεν θα επιτρέπεται πλέον να φεύγουν από την επαρχία όπου βρίσκεται το κέντρο υποδοχής τους, ούτε να πλησιάζουν στα σύνορα για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη δυτική Ευρώπη.
“Ο στόχος είναι να καθιερώσουμε έναν αυστηρό διοικητικό έλεγχο για την περίοδο που θα εξετάζεται το αίτημά τους”, δηλαδή για περίπου τρεις μήνες, διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στην πράξη, οι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε τρία κέντρα υποδοχής στη Σόφια δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να απομακρύνονται από την πρωτεύουσα.
Από τη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνούν πολλοί μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία με τελικό προορισμό τους άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πάντως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που περνούν από τη Βουλγαρία έχει μειωθεί θεαματικά αφότου έκλεισε ο Δρόμος των Βαλκανίων, πέρσι, αλλά και λόγω της ανέγερσης ενός φράχτη από συρματόπλεγμα στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.
Στα κέντρα υποδοχής της Βουλγαρίας φιλοξενούνται σήμερα μόλις 1.268 αιτούντες άσυλο. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους συνελήφθησαν 1.930 μετανάστες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα, κυρίως μέσω Σερβίας.
Την Τετάρτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε “να κλείσουν όλα τα σύνορα της ΕΕ” και να επιτρέπεται η είσοδος “μόνο από τα νόμιμα συνοριακά φυλάκια”.
“Θα υπερασπιστούμε αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, από τον θάνατο, όμως οι οικονομικοί μετανάστες είναι άλλο θέμα” είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια μαζί με την ομόλογό του της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.
Με τα νέα μέτρα που υιοθετεί η Βουλγαρία προσεγγίζει περισσότερο την αμφιλεγόμενη πολιτική της Ουγγαρίας, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν κατασκευαστεί δίπλα στα σύνορα με τη Σερβία.