Ο μικρός Αλάν δεν έγινε άλλος ένας ανώνυμος αριθμός, να προστεθεί σε εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η φωτογραφία που τον δείχνει ξαπλωμένο στην άμμο σαν να κοιμάται έγινε ο καταλύτης για να ανοίξει η Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη τα σύνορά τους στα κύματα των προσφύγων από την Συρία.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από τον θάνατο του Αλάν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ. Α.) καλεί τη διεθνή κοινότητα «να πάρει δραστικά μέτρα για την αποτροπή περισσότερων τραγωδιών», κυρίως «να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες που προκαλούν αυτές τις μετακινήσεις, επιλύοντας τις συγκρούσεις και δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες στις χώρες προέλευσης».
Αν και ο αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε, πολλοί συνεχίζουν να πνίγονται στη Μεσόγειο. «Από τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, τουλάχιστον 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο. Πολλοί άλλοι έχουν πεθάνει διασχίζοντας την έρημο», συνεχίζει η ανακοίνωση της Υ. Α.
«Πολλά από τα παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ταξιδεύουν μόνα τους, γεγονός που καθιστά το ταξίδι αυτό ακόμα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο. Τα παιδιά αυτά αντιστοιχούν στο 92% από τα 13.700 παιδιά που έφθασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης τους πρώτους εφτά μήνες του 2017».
Ο μικρός Αλάν, από το κουρδικό Κομπανί της βόρειας Συρίας, πνίγηκε προσπαθώντας να περάσει από την Τουρκία στη Κω, μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ και την 35χρονη μητέρα τους Ριχάν. Μόνος επιζών ο πατέρας, Αμπντουλά. Την ημέρα του ταξιδιού τους, ο καιρός ήταν καλός αλλά η βάρκα αναποδογύρισε επειδή ήταν υπερπλήρης ενώ δεν υπήρχαν σωσίβια. Είκοσι άτομα πνίγηκαν, ανάμεσά τους πέντε παιδιά. Η φωτογραφία του άψυχου Αλάν παραμένει από τις εμβληματικές εικόνες της προσφυγικής κρίσης.