Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, δύο κάτοικοι της Ρόδου, κατηγορούμενοι για τριγωνική απάτη, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Ελεύθερη χωρίς όρους αφέθηκε η σύζυγος ενός εκ των δύο κατηγορούμενων.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει την ιδιαιτερότητα ότι εκκρεμεί και ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου με κατηγορούμενο τον έναν εκ των δύο κυρίων κατηγορούμενων για το ίδιο αδίκημα μετά από μήνυση του δεύτερου!
Οι δύο κύριοι κατηγορούμενοι επιρρίπτουν εξάλλου τις ευθύνες για την απάτη ο ένας στον άλλον.
Η έρευνα για την υπόθεση, που αφορά εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, κινήθηκε μετά την υποβολή μήνυσης από την πρώην διευθύντρια του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου κ. Μ. Κανταζίδου.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε, μέσω των αρμοδίων οργάνων, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.
Πιο συγκεκριμένα αρμοδίως διενεργήθηκε έλεγχος στα βιβλία μιας ΕΠΕ, για διαχείριση περιπτώσεων από τις οποίες προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ) μέσω διαδικτύου το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται όμως σε πραγματική απασχόληση.
Η ΕΠΕ απεγράφη στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Αρχαγγέλου τον Μάιο του 2006. Δηλώνει έδρα στην Κάλαθο και δύο παραρτήματα στη Νότια Ρόδο.
Φέρεται να παρέχει υπηρεσίες ξενοδοχείου, εστιατορίου και μπαρ με ημερομηνία έναρξης την 18η Μαΐου 2006.
Από την έρευνα προέκυψε ότι είχε μισθώσει τον Δεκέμβριο του 2005 ένα γραφείο για να το χρησιμοποιήσει ως έδρα της στην Κάλαθο, με συμφωνητικό τον Ιούνιο του 2006 μίσθωσε ένα ξενοδοχείο και με ένα δεύτερο τον Ιανουάριο του 2003, ένα δεύτερο.
Από την έρευνα προέκυψε για την έδρα της επιχείρησης στην Κάλαθο ότι πρόκειται για οικία και φέρεται να μην λειτούργησε ποτέ ως τέτοια.
Για το πρώτο παράρτημα της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι το ξενοδοχείο από το έτος 2010 λειτουργεί με άλλη επωνυμία.
Στο δεύτερο παράρτημα βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κλειστές και πληροφορίες από γείτονες ανέφεραν ότι η επιχείρηση έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αφού ελήφθησαν συμπληρωματικές καταθέσεις από εμπλεκόμενους και συμβαλλόμενους με την ΕΠΕ, αποφασίστηκε η αναστολή υποβολής Α.Π.Δ μέσω διαδικτύου.
Ζητήθηκαν παραπέρα από την Διοίκηση Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ-Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων οι Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις (ip) για τις οποίες έχουν σταλεί οι Α.Π.Δ για την χρονική περίοδο από 04/2006 έως 12/2012.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας να προσκομίσει στοιχεία για την απασχόληση του προσωπικού για την περίοδο 2006-2012.
Από την έρευνα του ΙΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι τελευταίο έτος λειτουργίας της επιχείρησης ήταν το 2009.
Από το έτος 2010 και ύστερα δεν εμφανίζει καμία δραστηριότητα και η ασφάλιση των δηλωθέντων (απασχολούμενων) στις Α.Π.Δ που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, χρονικής περιόδου 04/2010 έως και 12/2012, δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική απασχόληση και είναι εικονική.
Η εταιρεία φέρεται να απασχολούσε και να ασφάλιζε 14 εργαζομένους.
Ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2010 έως και τον Δεκέμβριο 2012, ως διαχειριστής της ΕΠΕ, αθέμιτα απέκρυψε από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρόδου ότι η μίσθωση είχε διακοπεί και ότι τελευταίο έτος λειτουργίας της εταιρείας ήταν το 2009 και αφετέρου παρέστησε σε αυτούς ότι απασχολούντο στην εταιρεία εργαζόμενοι, υποβάλλοντας μάλιστα στο άνω ίδρυμα περιοδικές δηλώσεις ασφάλισης αυτών, οι οποίες, όπως ήταν επόμενο, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση αλλά ήταν εικονικές.
Μεταξύ των εικονικώς ασφαλισμένων συγκαταλέγεται τόσο ο ίδιος, όσο και η αδελφή του, η σύζυγός του, ο αδελφός της, καθώς κι άλλα πρόσωπα με τα οποία προφανώς τον συνέδεαν φιλικοί δεσμοί.
Τούτο, όμως, είχε ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει ο συγκατηγορούμενός του, εκτός της ζημίας, από την μη καταβολή των εισφορών και την χορήγηση παροχών σε είδος, ύψους άνω των 76.102,05 ευρώ, που υπέστη το ΙΚΑ, να υποστεί την αντίστοιχη ζημία και ο ίδιος, ο οποίος ήταν εταίρος στην ΕΠΕ, καθόσον μετά από καταγγελία που κατέθεσε το ΙΚΑ σε βάρος τους (ως διαχειριστή και εταίρου αντίστοιχα) τούτος, ως εργοδότης κατά τις διατάξεις του νόμου περί κοινωνικής ασφάλισης, φέρεται να οφείλει στο ίδρυμα, ως μέλος εταιρίας, εις ολόκληρον το προαναφερθέν ποσό.
Επιπλέον προέκυψε ότι ο πρώτος είχε λάβει μαζί με ακόμη 5 άτομα επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!!
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κκ. Ηλίας Ζωγραφίδης και Στέλιος Κιουρτζής.
Προηγούμενο άρθροΔημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών του ΕΦΚΑ