Καθώς αυξάνεται ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές και κλιμακώνονται οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν την καταστροφή, «ολέθρια», «άνευ προηγουμένου», «επική», είναι αναπόφευκτο το συμπέρασμα μετά τόσες ημέρες κατακλυσμιαίας βροχόπτωσης: ο τυφώνας «Χάρβεϊ» αποτελεί υπόμνηση της ανάγκης να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Κι ενώ η διαπίστωση είναι περισσότερο από προφανής, το ερώτημα είναι κατά πόσον η πρωτοφανής θεομηνία θα επιφέρει κάποια αλλαγή στη στάση του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής, την οποία αποκαλεί «απάτη» και βέβαια έχει αποδεσμεύσει τις ΗΠΑ από τη σχετική διεθνή συμφωνία.
Ενας κατακλυσμός που κατά ορισμένους είχε να συμβεί τουλάχιστον 500 χρόνια και κατά άλλους τουλάχιστον 800 χρόνια έρχεται να πλήξει το Χιούστον, τη μητρόπολη των διυλιστηρίων πετρελαίου, εν είδει νέμεσης για την ύβρι της ανεξέλεγκτης οικονομικής ανάπτυξης. «Πρόκειται για καταιγίδα που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ξανά οι ΗΠΑ», σχολίασε ο Μπροκ Λονγκ, στέλεχος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, απηχώντας τη διαπίστωση του Πάτρικ Μπλαντ, μετεωρολόγου της αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, πως πρόκειται για «κάτι πέρα από οτιδήποτε έχουμε γνωρίσει ώς τώρα». Οπως επισημαίνουν αρθρογράφοι σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, τα ίδια ορυκτά καύσιμα που έδωσαν ώθηση στην οικονομία της πόλης, έχουν τώρα οδηγήσει τη θερμοκρασία της σε ανοδική πορεία. Σχετικό δημοσίευμα των New York Times τονίζει πως ακόμη και πριν από την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Χάρβεϊ», για το νοτιοανατολικό Τέξας οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτοφανείς φέτος. Στη διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία του εδάφους στον Κόλπο του Μεξικού δεν υποχώρησε κάτω από τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.
Πεδιάδες από τσιμέντο
Η άνοδος της θερμοκρασίας, όμως, προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων καθώς θερμαίνει τη θάλασσα, οι υδρατμοί συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα και όταν θερμανθεί περαιτέρω η ατμόσφαιρα, αυτό δηλαδή που συμβαίνει στο Τέξας, προκαλεί περαιτέρω υγρασία. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε αυτήν την περιοχή, η οικονομία της οποίας οικοδομήθηκε με βάση το πετρέλαιο, κάτι που υπαγόρευσε την ανέγερση εγκαταστάσεων στις πάλαι ποτέ πεδιάδες της περιοχής που απορροφούσαν τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η απουσία νομικού πλαισίου οδήγησε σε μια άναρχη δόμηση που κάλυψε περαιτέρω εκτάσεις. Αλλά το τσιμέντο δεν μπορεί να απορροφήσει τη βροχή και μέσα σε λίγες ημέρες το Χιούστον δέχθηκε βροχόπτωση ίση με τουλάχιστον το άθροισμα των βροχοπτώσεων ενός έτους.
Δοθείσης της στάσης που τηρεί έως τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, δύσκολα μπορεί να εκφράσει κάποιος αισιοδοξία. Είναι, άλλωστε, γνωστά τα επιχειρήματα όσων επιμένουν να αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν διαφέρουν και πολύ από τα επιχειρήματα όσων επιμένουν να αμφισβητούν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Καμία μεμονωμένη περίπτωση πλημμύρας δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά και μόνον στην κλιματική αλλαγή ή να αποτελέσει αδιαμφισβήτητη απόδειξή της, όπως καμία μεμονωμένη περίπτωση καρκίνου δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στο κάπνισμα.