Η ΕE είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων παγκοσμίως – Η Μέση Ανατολή είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πιο σημαντικός προορισμός των εξαγωγών
Οι συγκρούσεις στη γειτονιά της Ευρώπης είναι πολλές και για αυτό ο αποτελεσματικό έλεγχος των εξαγωγών των όπλων είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.
«Δεν μιλάμε μόνο για την ειρήνη ή για την εικόνα της Ευρώπης, μιλάμε για τη ζωή των πολιτών μας», υπενθυμίζει η Μποντίλ Βαλέρο(link is external), ευρωβουλευτής από τη Σουηδία (Πράσινοι) και εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ(link is external).
Η αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ παράγει μεγάλη ποικιλία όπλων, από ελαφρά όπλα έως πυρομαχικά, υποβρύχια, ραντάρ και ραδιοσυστήματα.
Σε πολλές περιπτώσεις όπλα που έχουν πωληθεί από ευρωπαϊκές χώρες σε αυταρχικά καθεστώτα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμφύλιους πολέμους και έχουν καταλήξει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων.
Η ΕΕ είναι δεύτερη στις εξαγωγές όπλων(link is external). Ωστόσο την ίδια στιγμή τα κ-μ έχουν θέσει στον εαυτό νομικά δεσμευτική ρύθμιση, σε περιφερειακό επίπεδο, για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων.
«Τα κριτήρια είναι ήδη αρκετά καλά αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες δεν τα πληρούν», δήλωσε η Βαλέρο εξηγώντας γιατί το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα(link is external) που καλεί την αναβάθμιση των ελέγχων των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπλων(link is external) και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις.
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων σε αριθμούς
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο. Αυτές είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι εξαγωγές των χωρών αυτών στο σύνολό τους βρέθηκαν στη δεύτερη θέση το 2015, στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων, συγκεντρώνοντας το 26% των παγκόσμιων εξαγωγών συμβατικών όπλων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προορίζεται για την εσωτερική αγορά. Η Μέση Ανατολή είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πιο σημαντικό προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ.