Ευρωπαϊκό μέτωπο έχει σχηματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά της πρότασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διενεργηθεί αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών. Μια πρόταση που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις ελληνικές τράπεζες και η οποία –εφόσον γινόταν δεκτή– θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό της επικείμενης αξιολόγησης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω υψηλόβαθμου στελέχους της, έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, με στόχο να παραμείνει σε αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο ο έλεγχος των τραπεζών, χωρίς να προκληθεί ρήξη με το ΔΝΤ. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες σχετικές επαφές σε επίπεδο κορυφής.
Στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του AQR, το οποίο προωθεί εκ μέρους του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν, έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταχθεί, εκτός από την ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι μέσω της Ελλάδας το ΔΝΤ επιχειρεί να πάρει το πάνω χέρι στην Ευρώπη, επιβάλλοντας τους δικούς του όρους, υπεράνω αυτών της ΕΚΤ.
Οπως δήλωσε μετά το Eurogroup στο Ταλίν το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) «δεν βλέπει την ανάγκη διενέργειας AQR για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι έχει προγραμματίσει στρες τεστ για το 2018». Σίγουρα, στο πλαίσιο αυτό, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, πρόσθεσε.