Όλο και πιο πίσω μεταφέρει το υπουργείο Εργασίας την καταβολή των εισφορών υπέρ επικούρισης και εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί από την αρχή του έτους.
Στον ιστότοπο του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχουν αναρτηθεί μόνο οι εισφορές του μηνός Αυγούστου με την προϋπόθεση να καταβληθούν έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου για να θεωρηθούν εμπρόθεσμες. Ακόμα όμως εκκρεμεί η ανάρτηση των εισφορών υπέρ εφάπαξ (4%) και επικούρησης (7%). Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένες εισφορές, που εκκρεμούν από την αρχή του έτους, θα αποδοθούν από τους δικαιούχους σε 11 μηνιαίες δόσεις. Η έναρξη καταβολής δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Οκτώβριο.
Την ίδια περίοδο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η καταβολή εισφορών που εκκρεμούν από το 2016, για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στις οποίες είχε δοθεί παράταση. Ειδικότερα, πρέπει έως τα τέλη Νοεμβρίου να καταβάλλουν οι αγρότες την εισφορά του β’ εξαμήνου του 2016. Έως την ίδια περίοδο πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές για το 2016 οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι δικαστικοί επιμελητές. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1 εκατομμύριο οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να καταβάλλουν πρόσθετες εισφορές έως το τέλος του έτους.
Όμως η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν θεωρεί ότι η παραπάνω αναδρομική καταβολή εισφορών θα αυξήσει και τα έσοδα του Φορέα. Αντίθετα, περιμένει ότι ο προϋπολογισμός του υπερ – ταμείου θα είναι ισοσκελισμένος στην καλύτερη περίπτωση. Αιτία είναι η διαδικασία συμψηφισμού εισφορών, που επίσης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Από τη διαδικασία αυτή, χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα αποφύγουν τον βραχνά της καταβολής εισφορών, μιας και έχουν εισφέρει, σύμφωνα με το εισόδημα του 2016, περισσότερα από τα ποσά που θα έπρεπε. Βέβαια, συμψηφισμός δεν σημαίνει απαραίτητα και επιστροφή ποσών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει, βάσει νόμου, να έχουν ελεγχθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί να έχει ο δικαιούχος. Μόνο αφού δεν υπάρχουν τέτοιες, θα μπορεί να προκύψει επιστροφή εισφορών.