Να επεκταθεί σε τέσσερα χρόνια, από δύο που ισχύει σήμερα, ο έλεγχος των εθνικών συνόρων κατ’ εξαίρεση από τη συνθήκη Σένγκεν ζητούν πέντε ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτό αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη έγγραφο που έχει διανεμηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η δυνατότητα επιβολής ελέγχων στα εθνικά σύνορα καθιερώθηκε ύστερα από το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξε σειρά ευρωπαϊκών κρατών, πρώτα για έξι μήνες και στη συνέχεια για δύο χρόνια. Ωστόσο, οι χώρες που υπογράφουν το προαναφερθέν έγγραφο (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Νορβηγία) υποστηρίζουν ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει ισχυρή και δικαιολογεί παράταση του καθεστώτος εξαίρεσης. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την πρωτοβουλία στην πολιτική πίεση που δέχονται αρκετές κυβερνήσεις από το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Νορβηγία ήταν οι χώρες εκείνες οι οποίες, μαζί με τη Σουηδία, αποτέλεσαν τον τελικό προορισμό για τους περισσότερους μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος εξαίρεσης εξέφρασε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν υποχωρήσει, επομένως οι λόγοι της εξαίρεσης δεν υφίστανται πλέον. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, στην Ουγγαρία, το κυβερνών κόμμα Fidesz καλούσε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να ξεκινήσει «εθνική διαβούλευση» για την πολιτική της Ε.Ε. αναφορικά με την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, την οποία θεωρεί εχθρική έναντι της χώρας. Το Fidesz χαρακτήρισε την πολιτική της μετεγκατάστασης «σχέδιο του Σόρος», του εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχου ο οποίος αποτελεί προνομιακό στόχο επιθέσεων της εθνικιστικής δεξιάς στη χώρα όπου γεννήθηκε.