209 επιθέσεις που καταγράφηκαν το 2016 αφορούν τον χριστιανισμό και μόλις ένα τον μουσουλμανισμό
Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου
Εκκλησίες και χώροι θρησκευτικής σημασίας, όπως παρεκκλήσια, ξωκλήσια και νεκροταφεία, που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι στόχοι επιθέσεων, βανδαλισμών και γενικά περιστατικών θρησκευτικής βίας που καταγράφηκαν για το 2016.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, από τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων του 2015 και του 2016 διαπιστώνεται ποσοτική και ποιοτική αύξηση κρουσμάτων βίας κατά χώρων θρησκευτικής σημασίας.
Η πρώτη αντίστοιχη καταγραφή κρουσμάτων θρησκευτικής βίας έγινε το 2015. Τότε καταγράφηκαν 138 περιστατικά που αφορούν τον χριστιανισμό (137 την Ορθόδοξη και ένα περιστατικό τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία), τέσσερα τον ιουδαϊσμό και πέντε τον μουσουλμανισμό.
Για το 2016 η έκθεση αριθμεί 126 σελίδες, όπου καταγράφονται 215 περιστατικά βίας σε χώρους θρησκευτικής σημασίας. Από αυτά, τα 209 αφορούν τον χριστιανισμό (208 την Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα τη Ρωμαιοκαθολική), πέντε καταγεγραμμένα περιστατικά θρησκευτικής βίας αφορούν τον ιουδαϊσμό, ένα τον μουσουλμανισμό, ενώ δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων. Ωστόσο, τα περιστατικά που καταγράφονται είναι μόνο όσα γνωστοποιήθηκαν στο δίκτυο καταγραφής της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, συνεπώς τα περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών ενδεχομένως να είναι περισσότερα.
Βανδαλισμοί
Ποιοτικά και ποσοτικά τα περισσότερα περιστατικά επιθέσεων κατά χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφορούν βανδαλισμούς και ιερόσυλες πράξεις. Από τα 208 περιστατικά κατά ιερών ναών και άλλων χώρων θρησκευτικής σημασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα 166 αφορούσαν ιερόσυλες πράξεις και βανδαλισμούς που συνδυάζονταν και με κλοπή χρημάτων.
Κορωνίδα τέτοιων περιστατικών ήταν η επίθεση στο προαύλιο της Ιεράς Συνόδου με βόμβες μολότοφ, που είχε ως αποτέλεσμα το κάψιμο αυτοκινήτων, η εισβολή αντιεξουσιαστών στον μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν κουκουλοφόροι στα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, δεν λείπουν και υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και προσβολής της χριστιανικής πίστης, όπως σε δύο περιστατικά στην Κρήτη, όπου στο μεν πρώτο ο δράστης ή οι δράστες βεβήλωσαν με περιττώματα την Αγία Τράπεζα και ιερές εικόνες, ενώ στο δεύτερο περιστατικό ο δράστης ή οι δράστες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε εκκλησία στο Τυμπάκι γράφοντας και το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στην αραβική γλώσσα.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες φαίνεται ότι ήταν επαγγελματίες ληστές, αφού χρησιμοποιήθηκαν βαριά εργαλεία, όπως κόφτες για να παραβιαστούν πόρτες ή παράθυρα ναών, με τη λεία των δραστών να περιλαμβάνει χρήματα από προσφορές πιστών, τιμαλφή και τάματα, αλλά και ιερές εικόνες, ακόμα και αρχιτεκτονικά μέλη αρχαιολογικής αξίας. Επίσης πέρυσι καταγράφηκαν και 42 περιστατικά που αφορούσαν μόνο κλοπή χρηματικών ποσών, σε ορισμένες περιπτώσεις απόλυτα ευτελών, όπως μια περίπτωση όπου διαρρήκτης άνοιξε το παγκάρι για να πάρει από μέσα μόλις 4,5 ευρώ. Μικρό είναι το ποσοστό των επιθέσεων που εξιχνιάσθηκαν, αφού 73 περιστατικά, ποσοστό 34%, εξιχνιάσθηκαν, ενώ 142 περιστατικά, δηλαδή το 66% των υποθέσεων, ακόμα ερευνώνται.