Οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνουν το τραπεζικό «sell off» – Την έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου φέρεται να ετοιμάζει η Εθνική
Απώλειες 3 δισ. ευρώ σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από τις 21 Ιουλίου όπου το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιμένοντας στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης και συστήνοντας την ολοκλήρωση νέων ελέγχων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού. Η «καταιγίδα» στον κλάδο οδήγησε το ίδιο διάστημα τις μετοχές της Αττικής σε πτώση 42%, της Πειραιώς 34%, της Eurobank 30% και της Alpha Bank 22%, καθώς η ασάφεια που επικρατεί αναφορικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ή το ενδεχόμενο άσκησης ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού (AQRs) εντείνει το τραπεζικό «sell off» (ξεπούλημα).
Αναλυτές ξένων οίκων σημείωναν ότι ένας έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) θα μπορούσε να εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένη πίεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα capital controls και την έλλειψη εισροών καταθέσεων, την ώρα που όπως προβλέπουν το ΔΝΤ θα επιμείνει στη θέση του σχετικά με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM, σημείωσαν πάντως ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφερόμενοι στις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ. Το πλάνο προβλέπει εξάλλου τη διενέργεια stress test εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη.
Οταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, «κόκκινα» δάνεια κ.τ.λ.), ενώ θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Να σημειωθεί ότι στα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 64 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 125 δισ. ευρώ και κατέστησαν αναγκαίο τον σχηματισμό προβλέψεων άνω των 57 δισ. ευρώ.
Πάντως, οι τράπεζες εξετάζουν να βγουν στις αγορές τους επόμενους μήνες για να συγκεντρώσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ, με την Εθνική, σύμφωνα με το Reuters, να εμφανίζεται κοντά στο να δώσει εντολή για την έκδοση ενός 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 300 ως 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup, ένα ελληνικό καλυμμένο 5ετές θα πετύχαινε απόδοση κοντά στο 3,75%, περίπου 160 μονάδες βάσης πάνω από το τουρκικό καλυμμένο ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση.
Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών (εκτός της Alpha Bank) προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση equalweight για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Για την Alpha Bank δίδει τιμή-στόχο τα 2,90 ευρώ (από 2,78 ευρώ) για τη Eurοbank τα 0,90 ευρώ (από 0,98 ευρώ), για την Πειραιώς τα 5,20 ευρώ (από 5,60 ευρώ ) και για την Εθνική τα 0,40 ευρώ (από 0,41 ευρώ). Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αυξάνει την πρόβλεψη για το κόστος κινδύνου των τραπεζών για το 2017, καθώς επιβαρύνονται με υψηλά τέλη προμήθειας που σχετίζονται με τη διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Για τη Eurobank Equities πάντως μπορεί να έχουμε «συννεφιασμένο ουρανό στον κλάδο αλλά δεν έχουμε βροχή», ενώ, όπως αναφέρει, η αγορά πρέπει να εστιάσει στα θεμελιώδη μεγέθη, όπου οι προοπτικές είναι θετικές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση, ενώ η συνεχής αμφισβήτηση από την πλευρά του ΔΝΤ της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αντανακλά τη διαφορετική προσέγγιση του Ταμείου, υποδηλώνοντας την ταχύτερη εκκαθάριση του ισολογισμού. Ωστόσο θεωρεί πως η πιθανότητα AQR είναι περιορισμένη, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την «εξουσία» του SSM. Η Eurobank Equities διατηρεί τιμή-στόχο τα 2,97 ευρώ για την Alpha Bank (αγορά), τα 0,44 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (αγορά) και τα 5,05 για την Πειραιώς (διακράτηση).