Το κατοχικό καθεστώς προχωρεί στην επιβολή «δασμών» για προϊόντα που μεταφέρονται από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Απώτερος στόχος της ψευδοκυβέρνησης είναι η πλήρης απαγόρευση της μεταφοράς συγκεκριμένων αγαθών από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.
Αυτά τα αγαθά είναι υγρά καύσιμα και φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με τον «υφυπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Μουσταφά Λακατάμιαλι, η μεταφορά των συγκεκριμένων προϊόντων θεωρείται παράνομη και γι’ αυτό στόχος είναι η πλήρης απαγόρευση και οι «αρχές» θα αποφασίζουν ποιος έχει ανάγκες και ποιες είναι αυτές. Είπε ακόμα ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι που ασχολούνται με τη γεωργία επωφελούνται από τη βοήθεια που παραχωρείται στους «πολίτες της τδβκ».
Επικαλέστηκε και τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης ότι δεν αναφέρεται στη μεταφορά προϊόντων. Μια παραπλανητική προσέγγιση καθώς το κατοχικό καθεστώς παραβιάζει εδώ και δεκαετίες το σύνολο της εν λόγω Συμφωνίας την οποία επικαλείται.
Χθες αντιπροσωπεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε επαφές με την κυβέρνηση όπου στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα με τους εγκλωβισμένους. Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών είχαν κληθεί προκειμένου να τους διαβιβαστεί η διαμαρτυρία για το θέμα των βιβλίων προς τους εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως το κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσει κανονικά στην επιβολή «δασμών» στα προϊόντα που μεταφέρονται από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες. Εξαίρεση από τα προϊόντα που θα υπόκεινται σε «δασμούς» θα τύχουν τα φάρμακα.
Το θέμα της επιβολής «δασμών» αποτελεί κίνηση της ψευδοκυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Άγκυρα στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών τους. Ενέργειες που φαίνεται να έχουν μπλοκάρει για τα καλά τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς παρά τις παραινέσεις οργανωμένων συνόλων στα κατεχόμενα, δεν έχει πάρει θέση στο θέμα των «δασμών». Ο κ. Ακιντζί βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα στην Αμερική όπου παρέμεινε μετά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
Ο Μουσταφά Λακατάμιαλι, λεγόμενος «υφυπουργός εξωτερικών», υποστήριξε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια στη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης η οποία να επιβάλλει τη μεταφορά προϊόντων προς τους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Υποστήριξε πως η Συμφωνία προέβλεπε μόνο ανταλλαγή πληθυσμού.
Ο Μ. Λακατάμιαλι υποστήριξε περαιτέρω πως η συγκεκριμένη συμφωνία προνοούσε τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να επισκέπτονται Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες για να τους φροντίζουν αλλά όχι για να τους μεταφέρουν τρόφιμα. Σημείωσε πως ήταν μια πρακτική που εφαρμόστηκε εκείνη την περίοδο κάτω από «ιδιάζουσες συνθήκες» που ίσχυαν μέχρι και το 2003. Κατά τον ίδιο αυτά δεδομένα διαφοροποιήθηκαν μετά το 2003 και «το άνοιγμα των συνόρων». Προκειμένου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία ασχολούνται με τη γεωργοκτηνοτροφία επωφελούνται από τη βοήθεια που παραχωρείται στους «πολίτες της τδβκ». Υπέδειξε ως «παράνομη» τη μεταφορά υγρών καυσίμων, πετρελαίου και διάφορων εντομοκτόνων για σκοπούς ψεκάσματος. Είπε πως τα οχήματα –τα οποία ως γνωστόν ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη– διέρχονται χωρίς έλεγχο κάτι που απαγορεύεται από τη «νομοθεσία». Υποστήριξε περαιτέρω πως οι προμήθειες των προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει το κατοχικό καθεστώς, πωλούνται σε διάφορες περιοχές ή δίνονται σε συγγενείς των εγκλωβισμένων».
Οι προμήθειες που μεταφέρονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών καταλήγουν σε 300 άτομα περίπου. Το κατοχικό καθεστώς επιμένει ότι από αύριο θα αρχίσει η επιβολή «δασμών» σε περίπτωση που συνεχίσει η μεταφορά των προϊόντων. Τέλος, ο Μουσταφά Λακατάμιαλι διαμήνυσε πως «οι αρχές» θα αποφασίζουν ποιος έχει πραγματική ανάγκη για βοήθεια.
Η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης
Ο Μουσταφά Λακατάμιαλι υποστήριξε μεν ότι η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης δεν προνοεί την μεταφορά αγαθών από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα αλλά την ίδια ώρα παραγνώρισε άλλες πρόνοιες του κειμένου που είχε συμφωνηθεί στις 2 Αυγούστου 1975 και τα οποία προνοούσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
- 1 Στους Τουρκοκυπρίους τους επί του παρόντος διαμένουν εις το νότιο τμήμα της νήσου θα επιτραπεί, εάν επιθυμούν, να μετακινηθούν εις τον βορρά μετά των υπαρχόντων των, επί τη βάσει οργανωμένου προγράμματος και με τη βοήθεια της Ειρηνευτικής Δυνάμεως.
- 2 Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε, και συμφωνήθηκε, ότι οι Ελληνοκύπριοι οι επί του παρόντος διαμένοντες εις στο βόρειο τμήμα της νήσου είναι ελεύθεροι να παραμείνουν και ότι θα παρασχεθεί σ’ αυτούς κάθε βοήθεια για να μπορούν να διάγουν μίαν ομαλή ζωή, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων στον εκπαιδευτικό τομέα και διά την άσκηση της θρησκείας τους, ως επίσης και ιατρικής περίθαλψης από δικούς τους γιατρούς και ελεύθερη διακίνηση στο βορρά.
- 3 Οι Ελληνοκύπριοι οι επί του παρόντος διαμένουν στο βορρά, οι οποίοι κατόπιν αιτήσεώς τους και χωρίς να υποστούν οιασδήποτε φύσεως πίεση, θα εκδηλώσουν την επιθυμία να μεταβούν εις τον νότο θα δύνανται να πράξουν τούτο.
- 4 Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα έχει ελευθέρα είσοδο στα ελληνοκυπριακά χωριά και τόπους διαμονής των Ελληνοκυπρίων εις τον βορρά.
- 5 Προς εφαρμογή της ανωτέρω συμφωνίας θα δοθεί προτεραιότητα στην επανασύνδεση οικογενειών, πράγμα το οποίο δύναται να συνεπάγεται τη μεταφορά αριθμού Ελληνοκυπρίων οι οποίοι στο παρόν στάδιο διαβιούν στο νότιο τμήμα, στον βορρά.
Αντιδράσεις για το θέμα της ώρας
Κανείς δεν σταματάει λόγω του Συμβουλίου Επικρατείας γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Αφρίκα προσθέτοντας ότι ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε πως η θερινή ώρα θα συνεχιστεί. Οι τ/κ εφημερίδες αναφέρονται ειδησεογραφική στις δηλώσεις Αλμπαϊράκ αλλά και στην ανακοίνωση του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ότι παρ’ αυτά η ώρα στα κατεχόμενα πρέπει να αλλάξει. «Δεν θέλουμε η κοινωνία να είναι πάλι σε ένταση και σε αντιπαράθεση» γράφει η ανακοίνωση του ΚΕΚ που ζητεί από την «κυβέρνηση» να αλλάξει την απόφασή της και να μην συμβαδίσει με την «σαουδαραβική ώρα».
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν άσκησε κριτική στην «κυβέρνηση» γιατί κάθεται και περιμένει τι θα κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία, εάν θα αλλάξει την νομική διαδικασία ή όχι, καθώς με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όπως εξήγησε, σταματά η ισχύς της προηγούμενης απόφασης του τουρκικού Υπουργικού για συνέχιση της θερινής ώρας, καθώς αυτή η απόφαση μπορεί – με βάση το τουρκικό δίκαιο – να ισχύει μόνο για 1 χρόνο. Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι η Τουρκία και η κυβέρνησή της ενεργεί με βάση τη δική της γεωγραφία, τους δικούς της νόμους και τις αποφάσεις των δικών της σωμάτων, ενώ στα κατεχόμενα η «κυβέρνηση» δεν κάνει τίποτα, λες και δεν έχουν δικούς τους «θεσμούς» και περιμένει να εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Τουρκία.