Σε τέσσερις ημέρες πραγματοποιείται η συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, με μια ευρεία ατζέντα θεμάτων που αφορούν τις τέσσερις χώρες, από την οικονομική συνεργασία έως το προσφυγικό. Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της διασυνοριακής είναι το γεγονός ότι, σε λίγο παραπάνω από τρεις μήνες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Ν. Κοτζιάς και ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ θα έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές. Πέρα από τη ρητορική αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών, η Αθήνα και τα Σκόπια προσπαθούν να δρομολογήσουν ξανά τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία είχαν πραγματικά βαλτώσει κατά την περίοδο αναταραχής στη γειτονική χώρα. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης ότι από τον Νοέμβριο θα δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ με σκοπό να εντοπιστούν οι αλυτρωτικές αναφορές, όπως π.χ. χάρτες που περιλαμβάνουν τμήματα γειτονικών χωρών. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι εφόσον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ήδη συναντήθηκαν τέσσερις φορές, ενώ, παράλληλα, είχαν εκατέρωθεν επαφές και με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, μετά και τις τοπικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου στη γειτονική χώρα, οι εξελίξεις θα πυκνώσουν. Δίχως, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει υποχρεωτικά πρόοδος. Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι, παρά την περιθωριοποίησή του και από τον διεθνή παράγοντα, ο επί 10 χρόνια πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πολιτικό πόλο στη γειτονική χώρα, κάτι που εκ των πραγμάτων κάνει τα βήματα του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εξαιρετικά επισφαλή.
Ως προς τα ΜΟΕ (τα οποία πλέον έχουν φθάσει τα 13), φαίνεται ότι, αρχικά, γίνεται μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» από το στάδιο της μελέτης η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ. Το έργο, προϋπολογισμού σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη γειτονική χώρα και το διεθνές ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε αυτό είναι αρκετά έντονο, παρά το φαινομενικά χαμηλό ύψος της επένδυσης. Επίσης, προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων, στο έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Μοναστηρίου. Η οικονομική πτυχή των ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν πρέπει να υποτιμάται. Ακόμη και κατά αυτή τη δυσμενή –για την ελληνική οικονομία– συγκυρία, η Ελλάδα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ μετά τη Γερμανία και τη Βρετανία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα στοιχεία αναδεικνύουν την Ελλάδα στην πρώτη επενδυτική θέση, με διαχρονικό ύψος επενδύσεων περί το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ απασχολούν περίπου 30.000 εργαζομένους.
Παράλληλα, σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται η αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που εντατικοποιείται ολοένα και περισσότερο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται και το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι διπλωματικές ακαδημίες των δύο χωρών. Βήματα γίνονται, επίσης, και στη συνεργασία πανεπιστημίων, καθώς και σε ζητήματα πολιτισμού. Επίσης, η Αθήνα στηρίζει τη συνέχιση της παροχής βοήθειας από τα κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας της Ε.Ε., προσπαθώντας, παράλληλα, να παραμείνει δίχως μεταβολές ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους προς τα Σκόπια, παρά τη συγκυρία. Υπάρχουν, επιπλέον, μια σειρά από ΜΟΕ, όπως η συνεργασία σε θέματα Υγείας, πολιτικής προστασίας, δημόσιας διοίκησης και συνεργασίας των νομικών υπηρεσιών, τα οποία ακόμη δεν έχουν προχωρήσει. Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει προτείνει (με τη συνδρομή του ΕΒΕΑ) τη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στο επίπεδο των υποτροφιών, η Αθήνα έχει ήδη χορηγήσει τρεις για το έτος 2016-17 και είναι πιθανόν να χορηγήσει ακόμη τρεις για την τρέχουσα περίοδο. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πέντε υποτροφίες που επρόκειτο να δοθούν στο αγγλόφωνο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αχρίδας.