Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί δεν πληρώνουν τους φόρους που πραγματικά τους αναλογούν, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που πρότεινε τη δημιουργία κοινού φορολογικού συντελεστή επί των κερδών ή των εσόδων. Ηδη συζητείται η λήψη μέτρων εντός του 2018. «Πρέπει να φορολογήσουμε αυτές τις εταιρείες, ακριβώς όπως επιβαρύνονται όλες οι δραστηριότητες στην υπόλοιπη οικονομία», σχολίασε χθες ο κ. Μοσκοβισί σε εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC. «Αυτές είναι καταστάσεις που δεν μπορούν να ανεχθούν οι λαοί της Ευρώπης», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος στο CNBC.
Ανάλογες θέσεις υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του Ecofin και του Eurogroup, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στο Ταλίν της Εσθονίας.
H Γαλλία έθιξε το ζήτημα της ανεπαρκούς φορολόγησης των αμερικανικών κολοσσών, όπως η Google και η Apple, που επωφελούνται από τα ευνοϊκά καθεστώτα ορισμένων κρατών-μελών. Μάλιστα, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κρατών-μελών της Ε.Ε. υποστηρίζει σχέδιο για τη φορολόγηση των κολοσσών ψηφιακής τεχνολογίας με βάση τον τζίρο τους. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχθεί κριτική από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, διότι ενθαρρύνουν τη φοροαποφυγή και συνάπτουν φορολογικές συμφωνίες με μεγάλες πολυεθνικές στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται, κυρίως, η Ιρλανδία, που, όμως, η οικονομία της επωφελείται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επειδή μεγάλες εταιρείες διατηρούν εκεί την έδρα τους.
«Το φορολογικό μας σύστημα επινοήθηκε για τις αρχές του 20ού αιώνα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα με μια οικονομία που δεν συναλλάσσεται μόνον με απτά προϊόντα και όπου οι δραστηριότητες είναι διεθνείς», σχολίασε ο κ. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ολλανδό Πολ Ταγκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Google πλήρωσε στην Ιρλανδία, όπου διατηρεί την ευρωπαϊκή έδρα της, φόρους χαμηλότερους από το 0,8% των εσόδων της στην Ε.Ε. την περίοδο 2013-15. Την ίδια περίοδο, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μέσω Διαδικτύου Facebook πλήρωσε στην Ιρλανδία φόρους που ήταν χαμηλότεροι από το 0,1% των εσόδων της. Πάντως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη της.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή από το Ταλίν ότι εννέα χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν με την υψηλότερη φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων. Αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη Σλοβενία και στη Λετονία.a