Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, κατευθυντήριες γραμμές για εμπορικές συνομιλίες με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αλλά και για διαπραγμάτευση σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό τη σύσταση πολυμερούς δικαστηρίου που θα διευθετεί διαφωνίες σε θέματα επενδύσεων, προβλέπουν προτάσεις που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η Κομισιόν δίνει με αυτόν τον τρόπο συνέχεια στην ομιλία του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ενωσης, στην οποία έπλεξε το εγκώμιο του διεθνούς εμπορίου αλλά τόνισε την ανάγκη για αμοιβαιότητα στις επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να παίρνουμε ό,τι δίνουμε».
Η Κομισιόν αποφάσισε, επίσης, να στελεχώσει συμβουλευτική ομάδα για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. και να δημοσιεύει εφεξής τις συστάσεις της για τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, στοχεύει στο να εξασφαλίσει τις ξένες επενδύσεις ως σημαντική πηγή πλούτου αλλά παράλληλα να προστατεύσει τα ουσιώδη συμφέροντα της Ε.Ε. Διακύβευμα είναι τα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. σε τομείς όπως η ασφάλεια και η δημόσια τάξη. Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που κάλεσαν την Κομισιόν να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες ώστε να δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να απαγορεύουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένες εταιρείες. Οι υφιστάμενοι κανόνες δίνουν στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών τη δυνατότητα να απαγορεύουν μια εξαγορά όταν ο ξένος επενδυτής «επιχειρεί να παραβιάσει τους κανόνες της αγοράς και δεν τηρεί την υποχρέωση της αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά τις εξαγορές».
Επρόκειτο για τη δεύτερη κρούση των τριών χωρών που, μολονότι δεν ανέφεραν συγκεκριμένη χώρα, στη σχετική επιστολή τους προς την Κομισιόν είναι σαφές πως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εκτεταμένες εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές. Η περιεκτική δήλωση του κ. Γιούνκερ πως «πρέπει να παίρνουμε ό,τι δίνουμε» αποτελεί έμμεση αναφορά στην επίθεση «φιλίας» που έχουν δεχθεί οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις κινεζικές, όταν η κινεζική αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστή στις ξένες επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές.
Παράλληλα, οι συστάσεις για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία θα έχουν ως πρότυπο πρόσφατες επιτυχείς συμφωνίες, όπως με τον Καναδά, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη αλλά και την Ιαπωνία, και στόχο τη διεύρυνση των αγορών στις οποίες θα έχει πρόσβαση η Ε.Ε. Η συμβουλευτική ομάδα για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών θα δώσει στην Κομισιόν τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με την κοινωνία των πολιτών και να συγκεντρώνει ιδέες και απόψεις από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Οπως τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση, είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς της με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερική. Ηδη προχωρούν τάχιστα οι συνομιλίες με το Μεξικό και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.