Τις σκέψεις του για το μέλλον της Κύπρου θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης
Τις σκέψεις του για το μέλλον της Κύπρου θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας αναφορά σε «δύο επιλογές» στην ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη του νέου νομικού έτους που γίνεται κάθε χρόνο ενώπιον των «δικαστικών», «στρατιωτικών» αρχών και της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ακιντζί, που αναχωρεί για τις ΗΠΑ αύριο το πρωί, ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσε εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Για το ότι οι προσπάθειες για λύση έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, δεν φταίμε εμείς» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι με την ίδια μεθοδολογία θα έχεις παρόμοια αποτελέσματα γι’ αυτό ήρθε ο καιρός – όπως είπε – να γίνουν σκέψεις για διαφορετικές προσεγγίσεις. «Παρακολουθούμε με λύπη τα σχόλια της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι στο Κραν Μοντανά ήταν εντός του πλαισίου που έθεσε εκεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι παραπλανητικό κυρίως για την δική τους κοινότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και αυτά με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλά κυρίως θα του μεταφέρουμε την προσδοκία μας για μια αντικειμενική και βασισμένη στις πραγματικότητες έκθεση».
Επανέλαβε επίσης ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιολόγησης για τους Ελληνοκύπριους. «Εάν δεν μπορούν να αφομοιώσουν τον διαμοιρασμό της εξουσίας ισότιμα μαζί μας, ποια είναι η σχέση που θέλουν; Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν γι’ αυτό».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε αυτά τα εδάφη με ειρήνη και ευημερία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία. «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος. Ούτε και επιθυμεί να γίνει 82η επαρχία της Τουρκίας».
Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, απομένουν δύο επιλογές: «μια δομή που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, ασφαλή και ελεύθερα χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».