Η ομιλία της πρωθυπουργού Theresa May στις 22 Σεπτεμβρίου στη Φλωρεντία σκοπό είχε να αποτελέσει ορόσημο της διαδικασίας Brexit, με στόχο να έλθει σε συμφωνία με την ΕΕ για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση, πέρα από την τρέχουσα πρώτη φάση που αφορά μόνο τη συμφωνία αποχώρησης.
Το κύριο νέο περιεχόμενο ήταν μία προτεινόμενη μεταβατική περίοδος (που δεν έχει τεθεί ακόμη) και η οποία θα επιτρέψει την επίσημη αποχώρηση που αναμένεται στις 29 Μαρτίου 2019, στη διάρκεια της οποίας μεγάλο μέρος του status quo για το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος, θα συνεχιστεί για “δύο περίπου χρόνια”, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική συνεργασία.
Από τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος θα περιλαμβάνει και τη συνέχιση των δημοσιονομικών συνεισφορών, πρόκειται για έναν κομψό τρόπο εξομάλυνσης του πολύ δύσκολου ζητήματος της οικονομικής διευθέτησης.
Από την άλλη πλευρά, η ομιλία παρείχε πολύ λίγες πληροφορίες ια το ποιο είδος μελλοντική σχέση θα ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο, πέρα από το να δηλώσει ότι δεν θα λειτουργούσε ούτε το νορβηγικό ούτε το καναδικό μοντέλο.
Αυτή η απουσία λεπτομερειών φαίνεται να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποφασίσει, ενώ υπάρχουν διάφορες διαφωνίες εντός του υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύονται στον Τύπο.
Η τωρινή ανάλυση ως εκ τούτου παρουσιάζει λεπτομερώς τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εάν θέλει να προοδεύσουν ή ακόμη και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση. Το τελικό ερώτημα του εάν πρόκειται να υπάρξει εμπόριο χωρίς δασμούς ή χωρίς συνεισφορές στον προϋπολογισμό, θα γίνει σαφέστερο μόνο υπό το πρίσμα του γενικού σχεδίου και της λογικής που ενδεχομένως ανακύψει, περιλαμβάνοντας και τις γενικότερες αρχές και τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες για το πόσο μακριά θα πάει το Ηνωμένο Βασίλειο και να συνεχίσει να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κλάδο ανά κλάδο.
Χωρίς αυτό, καμία συμφωνία δεν θα επιτευχθεί και θα προκύψει ένα πολύ σκληρό Brexit. Στο μεταξύ η μεταβατική περίοδος των δύο σχεδόν ετών, θα μπορούσε να προκαλέσει την συνέχιση της αβεβαιότητας για τη μελλοντική σχέση μέχρι το 2021 ή ακόμη περισσότερο.
Το πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, είναι άγνωστο. Όπως δήλωσε κάποτε ένας πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, “μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική”.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/node/13036