Νέες υποχρεώσεις και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα επιφυλάσσει για το σύνολο των επιχειρήσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να ψηφιστεί έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, η πλειονότητα των εργοδοτικών οργανώσεων επισήμανε στη Βουλή ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αυξάνουν αντί να μειώνουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι υπουργείο ακούει μεν την κριτική των εργοδοτών, ακούει όμως και τους εργαζομένους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μη δηλωμένη υπερωρία είναι μη πληρωμένη υπερωρία. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να δοθεί στους εργοδότες η δυνατότητα να δηλώνουν τις υπερωρίες και μέσω sms, έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσει, καθώς όπως εκτίμησε, το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κάνει κανόνα τη μη δήλωση υπερωριών.
Πλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εργοδότες θα πρέπει να καταχωρίζουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Μάλιστα, αν διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ότι οι υπερωρίες ή κάθε άλλη αλλαγή στο ωράριο εργασίας δεν έχει δηλωθεί, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η ισχύς της υποχρέωσης θα ξεκινήσει μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που απαιτείται.
Παράλληλα, εργοδότες που εκτελούν οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, υποχρεούνται να αναγγέλλουν ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ το απασχολούμενο προσωπικό πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Αντίγραφο του εντύπου της αναγγελίας θα πρέπει να τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ισχύς της διάταξης θα ξεκινήσει με την υπογραφή υπουργικής απόφασης.
Τρίτη διάταξη προβλέπει ότι ο εργοδότης πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά στο σύστημα «Εργάνη» κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του εργαζομένου. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία θα τον ενημερώνει ότι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο σύστημα. Μάλιστα, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη θα πρέπει να επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή αποχώρησή του και η αναγγελία θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων, η σύμβαση εργασίας θα θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη.
Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να εφοδιάζει τους εργαζομένους με αντίγραφο ή απόσπασμα του πίνακα προσωπικού όταν εργάζονται εκτός της έδρας της επιχείρησης ή του παραρτήματός της και δεν έχουν πρόσβαση στα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία.