Την ολοκλήρωση του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, σχεδόν 16 μήνες μετά την έναρξη του έργου, σε ό,τι αφορά τα πεδία μελέτης, προμήθειας και κατασκευής, ανακοίνωσε σήμερα η Κοινοπραξία κατασκευής του έργου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:
-Το προσωπικό έχει εργαστεί συνολικά 16 εκατ. εργατο-ώρες και έχει οδηγήσει περί τα 43 εκατ. χιλιόμετρα, χωρίς να σημειωθεί κανένα σημαντικό συμβάν.
– Οι εργολήπτριες εταιρείες του TAP έχουν καθαρίσει και διαμορφώσει το 70%, περίπου, της όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα και την Αλβανία (539 χλμ από τα συνολικά 765 χλμ). Επίσης, πάνω από το 45% των συγκολλημένων χαλύβδινων σωληναγωγών έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος και καλυφθεί με χώμα.
– Περί το 95% των συνολικά 55.000 σωληναγωγών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού έχουν παραληφθεί σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Η τελευταία αποστολή σωληναγωγών για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ξεφορτώθηκε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017.
– Περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι εργάζονται για το έργο και στις τρεις φιλοξενούσες χώρες. Το 85% του προσωπικού έχει προσληφθεί από τις τοπικές κοινωνίες.
«Βρισκόμαστε εντός στόχων για να παραδώσουμε το πρώτο αέριο από το Shah Deniz II το 2020, εισάγοντας μία νέα και απαραίτητη πηγή ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TAP, Luca Schieppati και πρόσθεσε:
«Οι ομάδες μας εργάζονται με μεγάλη προσοχή κατά μήκος της όδευσης, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η γη στην οποία έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες ή χρήστες στην αρχική της κατάσταση ή και καλύτερη. Συνεργαζόμαστε επίσης με τοπικές αρχές και φορείς για να εξασφαλίσουμε ότι τα οφέλη από το έργο φθάνουν σε όλες τις κοινότητες από όπου διέρχεται ο αγωγός».
Συνολικά, ο ΤΑΡ θα επενδύσει πάνω από 55 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.