Αντιμέτωπη με τις πιέσεις των Βρυξελλών για πωλητήριο σε μονάδες-φιλέτα της ΔΕΗ βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επιδιώξει πάση θυσία την επιτυχία του επικείμενου market test για να αποτρέψει την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Η Κομισιόν έχει απορρίψει οριστικά την πρόταση που της υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά σε εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για αποεπένδυση περί του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, η οποία περιελάμβανε τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW), της Μελίτης Ι (330 MW) και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (450 MW).
Η απόρριψη σηματοδότησε και την έναρξη μιας αντιδικίας μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιες μονάδες θα πρέπει να διατεθούν προς πώληση, που εξελίσσεται μέσα σε αρνητικό κλίμα. Eνδεικτικό αυτού του κλίματος είναι ότι κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να αποκάλεσε την ελληνική πρόταση «σκουπίδι». Ετσι, το κεφάλαιο «ενεργειακά», που στην προηγούμενη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ανοίγει εκ νέου με υψηλό διακύβευμα και δύσκολη πολιτικά και εσωκομματικά διαχείριση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται ουσιαστικά εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να επιμείνει σε μια λίστα μονάδων με τα λιγότερα τραύματα για τη ΔΕΗ αφού αυτό ενέχει τον κίνδυνο της αποτυχίας του market test, εξέλιξη που θα οδηγούσε αναπότρεπτα στην πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ετσι, σε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση μπαίνει η επιτυχία του εγχειρήματος πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες που θα υποδείξει προς πώληση η Κομισιόν, προκειμένου να αποφύγει το πωλητήριο σε υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, το οποίο είχε θέσει από την προηγούμενη αξιολόγηση ως «κόκκινη γραμμή».
Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση μέσω επιστολών για τα κριτήρια επιλογής των προς πώληση μονάδων προκειμένου να εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το μνημόνιο, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να δίνει μάχη για να μείνουν εκτός ο σταθμός του Αγ. Δημητρίου και αυτός της Μεγαλόπολης. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι στο τέλος θα υποχρεωθεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση που θα υποβάλει η Κομισιόν, με το σκεπτικό ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να αποτρέψει το δυσβάστακτο πολιτικά σενάριο της πώλησης υδροηλεκτρικών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 31 Αυγούστου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους δανειστές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις 11 Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι «προφανώς υπάρχουν πιέσεις για εμπλοκή των υδροηλεκτρικών στην υπόθεση». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στη συμφωνία και υπογράμμισε με έμφαση ότι πρόθεσή της είναι να εμμείνει στην άρνησή της. Η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν είναι η ανταπόκρισή της στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως αποτυπώθηκαν και στο μνημόνιο. Η απόφαση αυτή δεν αναφέρεται σε υδροηλεκτρικά αλλά μόνο σε λιγνίτες, τονίζουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες, επιχείρημα που δύσκολα μπορεί να αντιπαρέλθει η πλευρά των Βρυξελλών.
Γι’ αυτό και επί του παρόντος εξαντλεί τις πιέσεις της στην αναπροσαρμογή της λίστας με τις προς πώληση λιγνιτικές, προκειμένου αυτές να πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το μνημόνιο (διάρκεια ζωής μονάδων, απόδοση κ.λπ.).
Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η πλευρά των επενδυτών, η οποία αντιλαμβάνεται ως άσκοπη την όλη αντιδικία κυβέρνησης – Βρυξελλών για το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν. Οι δυνητικοί επενδυτές έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν λιγνίτες χωρίς νερά. Προεξοφλούν την αποτυχία του market test, που το τοποθετούν πλέον μέσα στον Οκτώβριο, και εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα οδηγήσει στο τέλος στην πώληση και υδροηλεκτρικών.