Στρωμένος με πέντε “νάρκες” είναι ο δρόμος για την εκκαθάριση των 115.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων, οι οποίες είναι συσσωρευμένες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η έλλειψη προσωπικού, κεφαλαίων, εγκυκλίων, δομών, αλλά πλέον και η έλλειψη χρόνου μπλοκάρουν την απονομή νέων συντάξεων.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να έχει εκκαθαρίσει έως τέλος Δεκεμβρίου μέχρι 80.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και έτσι να μείνουν κοντά στις 35.000 αιτήσεις για να εκκαθαρισθούν έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2018.
Υπενθυμίζεται πως με βάση και την πρόσφατη τροπολογία έχουν δεσμευθεί 1,15 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2017-2018 για τον σκοπό αυτόν.
Εκτός στόχων οι εκκαθαρίσεις
Κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας, οι συντάξεις που εκκαθαρίστηκαν στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου ήταν 50% λιγότερες (δηλαδή γύρω στις 25.000 έναντι 50.000-60.000 που ήταν ο συνολικός τριμηναίος στόχος, δεδομένου ότι ο μηνιαίος στόχος ήταν οι 20.000).
Η αλήθεια πίσω από το “πλεόνασμα”
Το ταμειακό πλεόνασμα των 467 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει πετύχει ο ΕΦΚΑ στο 8μηνο του 2017 (σύμφωνα με δηλώσεις της υπ. Εργασίας, κυρίας Έφης Αχτσιόγλου), είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την εξόφληση όλων των εκκρεμών συντάξεων.
Κατ’ αρχάς, το ίδιο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, πέραν της σημαντικής αύξησης των εσόδων από τη μισθωτή απασχόληση, οφείλεται σε έναν βαθμό στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, καθώς έχουν δαπανηθεί για νέες συντάξεις λιγότερα κεφάλαια από όσα είχαν προϋπολογισθεί αρχικά, ενώ παράλληλα το κράτος έχει δώσει στο ασφαλιστικό υπερταμείο περισσότερα από τα προβλεπόμενα κονδύλια.
Ωστόσο, η πίεση αυτή θα επανέλθει, καθώς ο ΕΦΚΑ πρέπει να συμβάλει για τις νέες συντάξεις με 130-190 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τα κεφάλαια αυτά δεν φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν, δεδομένου ότι πέρα από το σημαντικό πλεόνασμα το οποίο έχει σημειωθεί (πάνω από 800 εκατ. ευρώ η θετική απόκλιση από την πρόβλεψη για έλλειμμα), θα αντληθούν 395 εκατ. ευρώ από τον “κουμπαρά” του ΑΚΑΓΕ στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζεται να δανεισθεί από τα πλεονάζοντα κεφάλαια των δημόσιων φορέων, αφού πρώτα τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι όποιες μειώσεις εμφανιστούν στα έσοδα από τις εισπράξεις των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2016 (υπολογίζονται γύρω στο 12%), θα αντισταθμιστούν από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Εργασίας. Σύμμαχος στην καταβολή της μικρότερης δυνατής δαπάνης για τις νέες συντάξεις είναι το γεγονός ότι γύρω στο 20% των αιτήσεων απορρίπτονται, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών.
Λίγο προσωπικό για πολλή δουλειά
Δεν πρόλαβαν (και μάλιστα με αρκετή καθυστέρηση) να συγκροτηθούν οι ειδικές μονάδες προσωπικού του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση συντάξεων. Ξεκίνησαν οι θερινές άδειες των υπαλλήλων για τον Ιούλιο-Αύγουστο με συνέπεια να πέσει ο αριθμός των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν. Την ίδια στιγμή, ασταμάτητες είναι οι μετατάξεις υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ στους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς και κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.
Διοικητικές κόντρες εντός ΕΦΚΑ
Εξάλλου δεν έχει σταματήσει να υπάρχει ακόμα, οχτώ μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, μια αναστάτωση στις διοικητικές υπηρεσίες λόγω της συγχώνευσης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, μαζί και του Δημοσίου, σε μία δομή.
Δύο είναι βασικές εστίες “διοικητικής έντασης” στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η μία αφορά το τέως ΙΚΑ και τον τέως ΟΑΕΕ, καθώς στελέχη του τέως ΟΑΕΕ φέρονται να έχουν καταλάβει πιο νευραλγικές θέσεις στον ΕΦΚΑ σε σχέση με τα στελέχη του τέως ΙΚΑ, αν και το ΙΚΑ ήταν, μακράν, το μεγαλύτερο Ταμείο.
Η άλλη εστία έντασης είναι συνολικά μεταξύ ΕΦΚΑ και των συνταξιοδοτικών υπηρεσιών του Γενικού Λοιγιστηρίου του Κράτους, με τις τελευταίες να φέρονται μην έχουν ενταχθεί “πραγματικά” στον νέο ασφαλιστικό υπερφορέα.
Εκκρεμείς εγκύκλιοι – Πονόκεφαλος οι συντάξεις χηρείας, εξετάζεται κατώτατο πλαφόν στα 345 ευρώ
Κατά τ’ άλλα, αρχίζει να ξεπερνιέται το εμπόδιο των εκκρεμών εφαρμοστικών εγκυκλίων.
Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν τρεις εγκύκλιοι που αφορούσαν τη διαδοχική ασφάλιση, τη σύνταξιοδότηση με βάση ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά και τη συνταξιοδότηση σε όσους συνταξιούχους εργάζονται.
Πονοκέφαλο εξακολουθούν να προκαλούν στο υπ. Εργασίας οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού πέφτουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσά. Στελέχη του υπ. Εργασίας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται να μπει κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας στα 345-384 ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο της εθνικής σύνταξης με 15-20 χρόνια ασφάλισης.