Φρένο στο γερμανο-ελληνικό πλαφόν στις οικογενειακές επανενώσεις βάζει η γερμανική δικαιοσύνη, έπειτα από απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ανήλικος Σύρος και να διατάξει να ολοκληρωθεί η μεταφορά της μητέρας του και των τριών ανήλικων αδελφών του από την Ελλάδα στη Γερμανία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση εκθέτει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο (Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν…), που με λεκτικές ακροβασίες, τη μια αρνούνται την ύπαρξη της γερμανο-ελληνικής συμφωνίας και την άλλη επιχειρούν να τη δικαιολογήσουν νομικά. Η απόφαση δικαιώνει 26 οργανώσεις δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία που έχουν ισχυριστεί ότι είναι παράνομη η γερμανο-ελληνική συμφωνία (Επιστολή 26 ελληνικών και διεθνών οργανώσεων για το πλαφόν στην οικογενειακή επανένωση).
Την ύπαρξη της ελληνο-γερμανικής συμφωνίας ανέδειξε διεθνώς η «Εφ.Συν.» («Σοκ μετά το πλαφόν της Γερμανίας»), συναντώντας τη διάψευση της Γερμανίας και της Ελλάδας (Μια «διάψευση» χωρίς εξηγήσεις).
Ωστόσο, στις 4 Μαΐου η εφημερίδα μας δημοσιοποίησε επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στην οποία γινόταν αναφορά σε συμφωνία των δύο μερών για να περιοριστεί ο μηνιαίος αριθμός οικογενειακών επανενώσεων (Πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων).
Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει ότι, από τη στιγμή της έγκρισης των μελών μιας οικογένειας να ταξιδέψουν στη Γερμανία, το ταξίδι πρέπει να ολοκληρωθεί αυστηρά μέσα σε έξι μήνες. Μοναδική εξαίρεση για την οποία δίνεται παράταση είναι αν τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στη φυλακή ή δεν μπορούν να εντοπιστούν.
Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Αυγούστου, 4.560 πρόσφυγες έχουν εγκριθεί από τη Γερμανία και θα έπρεπε να ταξιδέψουν μέσα σε έξι μήνες. Ωστόσο, μόνο 221 από αυτούς έχουν ταξιδέψει στη Γερμανία, ενώ 4.339 παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μακριά από τους δικούς τους, άγνωστο για πόσο, σε συνθήκες που επιτείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που νιώθουν («Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»).
«Ο γερμανικός και ευρωπαϊκός νόμος δεν προβλέπει πλαφόν στη μετανάστευση οικογενειών», σημείωσε ο Τζόναθαν Λέσνερ, συνήγορος του ανήλικου που προσέφυγε στο γερμανικό δικαστήριο.
«Η “συμφωνία” μεταξύ του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών και του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι παράνομη», υπογράμμισε ο Καρλ Ποπ, εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης ProAsyl.