Κωστή Πλάντζου
Μόνο αν ο φορολογούμενος έχει παραλείψει να υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση, μπορεί πλέον να ξεκινήσει έλεγχος φορολογίας εισοδήματος ή ΚΒΣ, για χρήσεις πριν το 2005. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο απόφαση της ΑΑΔΕ που δίνει οδηγίες στις εφορίες για το πώς θα ιεραρχούν τις εκκρεμείς υποθέσεις για φορολογικό έλεγχο.
Εφαρμόζοντας τη νομολογία που δημιούργησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας ισχύει ο κανόνας για 5ετή παραγραφή και άρα ότι οι χρήσεις έως και το τέλος του 2005 έχουν πλέον παραγραφεί, η ΑΑΔΕ δίνει εντολή να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στα εξής:
– για χρήσεις από το 2001 έως 2005, έλεγχοι θα γίνονται εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση. Με άλλα λόγια, αν έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις και δεν έχει κοινοποιηθεί ως τώρα κάποια εντολή ελέγχου για τα έτη αυτά, οι φορολογούμενοι δεν έχουν να ανησυχούν για ελέγχους και πρόστιμα.
– για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν αυτά προέρχονται από το εξωτερικό (πχ λίστες Λαγκάρντ κλπ) τότε θεωρούνται πράγματι «νέα στοιχεία», αν όμως προέρχονται από ελληνικές τράπεζες (πχ λίστα εμβασμάτων) αμφισβητείται αν πράγματι αποτελούν νεώτερα στοιχεία ή όχι. Το θέμα αναμένεται να κριθεί δικαστικά στα τέλη του 2017.
– οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, οπότε ισχύει 20ετής και όψι 5ετής παραγραφή
– οι χρήσεις 2011 και μετά είναι όλες ανοικτές προς έλεγχο «και με το νόμο» καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής.
Τα παραπάνω ισχύουν για τις φορολογίες εισοδήματος και Κ.Β.Σ., καθόσον για τις φορολογίες κεφαλαίου, Φ.Π.Α. και τελών χαρτοσήμου ισχύουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής.
Ως εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχων-ερευνών νοούνται οι προτεραιοποιημένες υποθέσεις για τις οποίες ως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας δεν έχει θεωρηθεί έκθεση ελέγχου ή πληροφοριακή έκθεση.