Τα τεχνικά κλιμάκια του SSM (Single Supervisory Mechanism) υπό την Ντανιέλ Νουι (υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) βάζουν στο μικροσκόπιο τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, και ταυτόχρονα δείχνουν «κόκκινες κάρτες» σε τραπεζικά στελέχη. Διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές μέσα από τον έλεγχο προσπαθούν να διασταυρώσουν πληροφορίες- καταγγελίες για «φωτογραφικές» διαγραφές δανείων, αλλά και για το αν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου σε ότι αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Πέντε κορυφαία στελέχη
Μάλιστα οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι προσεχώς αναμένεται να αποχωρήσουν –τουλάχιστονπέντε τραπεζικά στελέχη- που σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις. Τα στελέχη αυτά έχουν υποπέσει σε σημαντικές τραπεζικές παραβάσεις και ως εκ τούτου θα τους ζητηθεί η αποχώρηση τους. Λέγεται ότι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το καλοκαίρι του 2015 μέσω φίλων τους.
Τα κόκκινα δάνεια
Οι έλεγχοι για κόκκινα δάνεια καλά κρατούν στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τους επιχειρησιακούς στόχους μείωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα Ελλάδας, τα πήγαν καλύτερα από τον στόχο στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, έχασαν όμως τον στόχο στα καθυστερούμενα δάνεια.
Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν 103,4 δις ευρώ και οι τράπεζες τα έριξαν στα 101,8 δις ευρώ.
Αντίθετα δεν έπιασαν τον στόχο στα καθυστερούμενα δάνεια που ήταν να τα περιορίσουν στα 72,4 δις ευρώ καθώς διαμορφώθηκαν στα 72,8 δις ευρώ. Και όπως είναι γνωστό υστέρηση σε ότι αφορά τους στόχους υπήρξε τα στεγαστικά δάνεια και στις δύο κατηγορίες (καθυστερούμενα και μη εξυπηρετούμενα).
Διαγραφές
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 προχώρησαν συνολικά σε διαγραφές δανείων ύψους 3,3δις ευρώ, εκ των οποίων διαγραφές ποσού 1,9δις ευρώ έλαβαν χώρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο ακόμα υστερούν σε ότι αφορά τις ρευστοποιήσεις, εισπράξεις και πωλήσεις προβληματικών δανείων.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες λανσάρουν νέα προγράμματα ρυθμίσεων ώστε να επαναφέρουν σε ορθή πορεία σημαντικό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων.
Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα και ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα σε ότι αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.