Η νομοθέτηση δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην αδικούνται όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και να μην κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, είναι το επόμενο «νομοθετικό» βήμα που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας.
Η προαναγγελία έγινε από την ίδια την υπουργό, κ. Έφη Αχτσιόγλου χθες από το βήμα της Βουλής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αλλαγές που προωθούνται και πρέπει όμως να τύχουν και της έγκρισης – αποδοχής των θεσμών εστιάζονται στα εξής πεδία:
– Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων: Θα μπει ένα κατώτατο όριο και όσοι δικαιούχοι είναι κάτω από αυτό δεν θα χάνουν τη σύνταξη χηρείας ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο.
– Απασχόληση: Θα πριμοδοτούνται οι χήρες που δεν έχουν δουλειά ώστε να βρουν απασχόληση είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα και να έχουν εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.
– Προστατευόμενα τέκνα: σε περίπτωση που υπάρχει αυτή η πολύ ειδική παράμετρος θα συνεχίζει η καταβολή της σύνταξης χηρείας.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, μιας και από τον υπολογισμό των νέων συντάξεων προκύπτουν περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων χηρείας που είναι πολύ χαμηλές, στα επίπεδα των 195 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι χάνουν τη σύνταξη χηρείας άνθρωποι που στην ουσία μένουν με ελάχιστο ή χωρίς καθόλου εισόδημα και έχουν και προστατευόμενα μέλη. Σημειώνεται ότι τώρα πια, σύμφωνα με το τελευταίο ασφαλιστικό νομο (ν.4387/2016) οι νέες συντάξεις χηρείας είναι στο 50% και όχι στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, όπως ήταν παλιότερα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία τα νέα όρια ηλικίας για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας τίθενται εν ισχύ στις 13 Μαϊου 2019. Επίσης οι δικαιούχοι λαμβάνουν:
– Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά.
– Αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) συμπληρώνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67.
– Αν στα 67 ο επιζών λαμβάνει και δική του σύνταξη, τότε του αναλογεί το 25% αντί του 50% της σύνταξης του θανόντος.
– Εφόσον είναι άνω των 55 ετών λαμβάνει σύνταξη χηρείας για μια τριετία.
– Αν μετά την τριετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, τότε η σύνταξη περιορίζεται στο 25%.
– Αν και οι δύο σύζυγοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, τότε σε περίπτωση χηρείας η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 50% αφού αφαιρεθεί όμως το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ γιατί ο νόμος αναφέρει ότι επί συρροής δύο συντάξεων καταβάλλεται μόνο η μια.