Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ 20 κρατών – Η Ελλάδα ανάμεσά τους
Οι ευρωβουλευτές θα δώσουν το πράσινο φως στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα διερευνά και θα διώκει την απάτη κατά της ΕΕ και την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την καλύτερη προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, δίωξη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη εκείνων που διαπράττουν αδικήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη εις βάρος της ΕΕ, ωστόσο η αρμοδιότητά τους δεν επεκτείνεται σε διασυνοριακό επίπεδο.
Από το 2014, οι ευρωβουλευτές έχουν υιοθετήσει πολλά ψηφίσματα ζητώντας τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τονίσει τη σημασία της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των εισαγγελέων της.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συσταθεί μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας(link is external) 20 κρατών μελών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.
Στη συνεργασία μπορούν να ενταχθούν ανά πάσα στιγμή και άλλα κράτη μέλη.
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο, αλλά κάθε κράτος μέλος θα διορίσει τουλάχιστον έναν εντεταλμένο εισαγγελέα που θα βρίσκεται στο κράτος μέλος.
Ο κατάλογος των αδικημάτων που θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον, προκειμένου να συμπεριλάβει και άλλα εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία.
Μετά την έγκριση του ΕΚ, θα ακολουθήσει και η επίσημη έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αρχίσει τις εργασίες τις τουλάχιστον τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.