«Νομικό χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος» χαρακτήρισε την υπόθεση ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.
Πέφτει σήμερα η αυλαία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στην πολύκροτη υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος» και της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό (είχε ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου 2014) και χωρίς να έχουν βρεθεί τα λύτρα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδεύει στην τελεσίδικη κρίση του, την οποία θα ανακοινώσει στους 18 κατηγορούμενους στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Σταθμός ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος μίλησε για κύκλωμα στο οποίο συμμετέχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, πράκτορες της ΕΥΠ και δικαστικοί σε αγαστή συνεργασία με άτομα του υποκόσμου.
«Η υπόθεση αυτή αποτελεί τον νομικό χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ασπρογέρακας, δίνοντας το στίγμα της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος, που είχε τη δυνατότητα αφενός να κινείται εντός και εκτός φυλακής, εκμεταλλευόμενο τα κενά και τις «ρωγμές» του σωφρονιστικού συστήματος, και αφετέρου να καλύπτει με τον μανδύα της νομιμότητας κάθε παράνομη συναλλαγή.
Ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια, και με τα 30 εκατομμύρια από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου να παραμένουν άφαντα, ο εισαγγελέας επεσήμανε τα κενά και τις αντιφάσεις που δημιουργήθηκαν σε μία υπόθεση στην οποία τα στόματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρέμειναν κλειστά. «Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν στην εποχή μας, με μια δυναμική τεχνολογία από την πλευρά της αποκάλυψης των εγκληματικών πράξεων, τόσα εκατομμύρια προσημειωμένα να μην έχουν βρεθεί πουθενά τόσα χρόνια μετά… Αυτό το χρήμα καλύφθηκε. Ο αριθμός και μόνο προκαλεί ίλιγγο ακόμα και σε εκείνους που το έχουν» είπε με νόημα ο εισαγγελικός λειτουργός.
Ως ηθικοί αυτουργοί της απαγωγής του εφοπλιστή, στις 12 Ιανουαρίου του 2009, στο Καβούρι, έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως οι Παν. Βλαστός και Γ. Σκαφτούρος, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί οι Αρ. Κλεφτόγιαννης, Γ. Κατσαγιάννης, Απ. Πετράκης και Χ. Μουστάκας.
Σε πρώτο βαθμό πάντως, οι δικαστές κατά πλειοψηφία είχαν απαλλάξει τότε από τις κατηγορίες της εμπλοκής στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τους κατηγορούμενους Βασίλη Στεφανάκο, Γιώργο Τρομπούκη, Εμμανουήλ Σκαρλάτο και Ιωάννη Θώδη.
Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει έξι φορές ισόβια και 500 χρόνια φυλακή στους 18 καταδικασθέντες.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει στον Παναγιώτη Βλαστό και στον Γιάννη Σκαφτούρο από δύο φορές ισόβια κάθειρξη στον καθένα και επιπλέον ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, καθώς τους έκρινε ηθικούς αυτουργούς τόσο της απαγωγής του εφοπλιστή όσο και της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου.
Αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008 στο Γαλάτσι, είχε κριθεί ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, με συνεργό του τον Γιώργο Κατσαγάννη.