Στη ζοφερή διαπίστωση ότι το 2050 η γήρανση του πληθυσμού θα είναι τόσο έντονη, ώστε για κάθε ένα συνταξιούχο, θα αντιστοιχεί επίσης ένας εργαζόμενος, προβαίνει έκθεση του ΣΕΒ που αναφέρεται στην κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι κάθε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, συντηρεί σήμερα, με τους φόρους που καταβάλλει και τα εισοδήματα που εισπράττει, 2,8 άτομα που ή δεν εργάζονται ή απασχολούνται στο Δημόσιο. Αναδεικνύεται επίσης και το πρόβλημα της εύρεσης εργασίας για γυναίκες και νέους 15 – 24 ετών όπου διαπιστώνεται ότι εργάζεται μόνο το 43% και το 14% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά απέχουν σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 χωρών – μελών που βρίσκεται στο 61% και στο 33% αντιστοίχως.
Η έκθεση του ΣΕΒ δείχνει ότι το 2050 θα υπάρχουν 9 εκατ. πολίτες από τους οποίους πάνω από 65 ετών θα είναι ο ένας στους τρεις και οι 300.000 θα υπερβαίνουν τα 90 έτη.
Επισημαίνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα όσοι δεν εργάζονται (πχ άνεργοι, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας) είναι διπλάσιοι από εκείνους που εργάζονται.
Πιο αναλυτικά από τα 10,8 εκατ. πληθυσμού, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι 806 χιλ., οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα 1,6 εκατ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κλπ. 1,3 εκατ. και οι συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας κλπ. 2,6 εκατ. (+150 χιλ. εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης).
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η αντιστροφή των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων προϋποθέτει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων στην αγορά εργασίας, πολιτικές για επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική καθώς και ενεργό γήρανση. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, υψηλή ζήτηση για απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται θα δημιουργήσουν ασυνέχειες στην αγορά εργασίας, καθώς και ανάγκες για διαφορετικό μίγμα εξειδικεύσεων των εργαζομένων.