Σιωπηλή παρέμεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο άκουσμα της είδησης ότι οι ισπανικές αρχές έκλεισαν 59 ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το δημοψήφισμα στην Καταλονία.
Συνολικά, κατασχέθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ενώ όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές 85 ιστότοποι βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος.
Ο ιστότοπος του ιδρύματος του πρώην Ισπανού δικτάτορα, Francisco Franco, «παραμένει σε λειτουργία», τη στιγμή που οι ιστοσελίδες σχετικά με το δημοψήφισμα κλείνουν, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Jordi Turull.
Η κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εφαρμόζει το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο αυτό το είδος δημοψηφίσματος θεωρείται παράνομο, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία και την Ιταλία.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Mariya Gabriel, δήλωσε ότι δεν είναι ευθύνη της Επιτροπής η παρέμβαση σε εσωτερικά θέματα ενός κράτους μέλους.
«Δεν έχουμε τίποτα να πούμε, εκτός από την επανάληψη του σεβασμού μας για την έννομη και συνταγματική τάξη εντός της οποίας έχουν ληφθεί όλα αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο πρώην εκπρόσωπος της Επιτροπής, που εκπροσωπεί πλέον την κυβέρνηση της Καταλονίας στην ΕΕ, Amadeu Altafaj, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Tweeter ότι υπήρξε «σοβαρός κίνδυνος φθοράς για τη φήμη» της Κομισιόν.
Χάνοντας τη μάχη
Ο γενικός εισαγγελέας στην Καταλονία διέταξε την αστυνομία να σφραγίσει τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τα εκλογικά κέντρα πριν από την ημέρα του δημοψηφίσματος, καθώς και την αποστολή αξιωματικών, για να αποφευχθεί η ψηφοφορία.
«Η εντολή θα εκτελεστεί κανονικά», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Mossos d’Esquadra.
Για τη διασφάλιση της συνεργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει θέσει υπό την εποπτεία του την περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας.
Ταυτόχρονα, την παραίτησή της υπέβαλε η εκλογική επιτροπή που συγκροτήθηκε από τους Καταλανούς αυτονομιστές, για να επιβλέπει τη ψηφοφορία, δεδομένου ότι το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο απειλούσε να επιβάλλει πρόστιμα ύψους 12.000 ευρώ ημερησίως.
Μαζική ψήφος
Την Παρασκευή, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αποχώρησε από την άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εσθονία, για να μπορέσει να παραστεί στην τελευταία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου πριν το δημοψήφισμα.
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι η κρίση θα καθυστερήσει τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.
«Δεν σκέφτομαι να προκηρύξω πρόωρες εκλογές ως αποτέλεσμα αυτού που είδαμε», ανέφερε στην Ουάσινγκτον.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα ήταν «ανόητο» για την Καταλονία να μην παραμείνει στην Ισπανία.
Με το σύνθημα ‘’Go for them!’’ και ισπανικές σημαίες υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της πόλης Huelva στη νοτιοδυτική Ισπανία τους αξιωματικούς της κρατικής αστυνομίας Guardia Civil που αποστέλλονται στην Καταλονία για το δημοψήφισμα.
«Παρά την καταστολή, η Καταλονία θα ψηφίσει την Κυριακή» επεσήμανε στο AFP ο περιφερειακός υπουργός Εξωτερικών, Raul Romeva.
«Οι πολίτες θα βγουν και θα ψηφίσουν μαζικά, ειρηνικά την Κυριακή. Δεν έχω καμία αμφιβολία περί αυτού» κατέληξε.