ΤΟ 42,7% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Χιονοστιβάδα» οι καθυστερήσεις πληρωμών στην αγορά... Από τη μία, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στην αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων απέναντι σε Ταμεία και Δημόσιο, και από την άλλη δεν είναι συνεπείς απέναντι στους υπαλλήλους τους.
«Τυχεροί» αισθάνονται πλέον, όσοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνονται, καθώς το καθεστώς των καθυστερήσεων «καλά κρατεί»… Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λόγω της μεγάλης κρίσης στην αγορά δυσκολεύεται στην καταβολή των μισθών, και είτε οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες, είτε λαμβάνουν μικρά έναντι ποσά ανά διαστήματα. Μάλιστα, σε κλάδους όπως το εμπόριο, τα τουριστικά (ξενοδοχεία), ή η οικοδομή σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες, οι οποίες πολλές φορές αγγίζουν -σε μέσο όρο- και τους 6 μήνες!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, το 33,8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το τελευταίο εξάμηνο δυσκολεύτηκαν να καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους. Το στοιχείο αυτό, αναδεικνύει το πρόβλημα ρευστότητας που συνεχίζει να ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία.
Ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι, το 42,7% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (συμμετείχαν 1.006 επιχειρήσεις), δήλωσε πως απασχολεί εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας. Το 36,4% δήλωσαν ότι, κατά το τελευταίο εξάμηνο αναγκάστηκαν είτε να μειώσουν από το προσωπικό τους περιστασιακά ώρες είτε ημέρες εργασίας. Αποτέλεσμα; Όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία μειώνονται αισθητά μήνα με το μήνα, αντίθετα οι αριθμοί και τα στοιχεία φανερώνουν ότι κυριολεκτικά «κατακυριεύουν»… την αγορά εργασίας!
Η πρόβλεψη της ΓΣΕΒΕΕ για το επόμενο εξάμηνο δείχνει ότι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το σκέλος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και στην έρευνα αποτυπώνεται ότι το 18,6% των επιχειρήσεων παραδέχεται ότι εντός των επόμενων έξι μηνών θα αναγκαστεί να μειώσει τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους.
Σημαντικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, εκτός από την καθυστέρηση στις πληρωμές, είναι φαινόμενα όπως η ανυπαρξία των κλαδικών συμβάσεων, η συσσώρευση υπερωριών και η απουσία ρεπό ή αδειών. Επιπροσθέτως, οι μισθοί των νεότερων υπαλλήλων δεν ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 400 ή 500 ευρώ…