Στην 53η θέση ή τρίτη από …το τέλος βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη με τις 55 πιο σημαντικές αγορές κατοικίας παγκοσμίως.
Τα στοιχεία καταγράφει η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank, η οποία διαπιστώνει μέν επιβράδυνση της πτώσης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 για τη χώρα μας- συμβαδίζοντας ουσιαστικά με τα αντίστοιχα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- ωστόσο κατατάσσει την Ελλάδα στις πιο αδύναμες αγορές παγκοσμίως στο σύνολο των 55 χωρών με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Κατοικίας.
Η πτώση για την ελληνική αγορά έρχεται μάλιστα σε μία συγκυρία κατά την οποία στο σύνολο των 55 χωρών του δείκτη, οι 49 σημειώνουν άνοδο μέσα στο 2017 έως και τον Ιούνιο σε ποσοστό 5,6% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ισλανδία και Χονγκ Κόνγκ παραμένουν στις δύο πρώτες θέσεις ως οι δύο πιο ”ισχυρές” αγορές διεθνώς με μία αύξηση αντίστοιχα κατά 23,2% και κατά 21,1% και ακολουθεί τρίτη η Μάλτα με ένα +14,6% στο τέλος του Ιουνίου του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016. Η Ελλάδα σημειώνει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου πτώση κατά 1,8% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο με τους αναλυτές της διεθνούς εταιρείας συμβούλων να βλέπουν σταθεροποίηση για το προσεχές διάστημα. Σε εξαμηνιαία βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Δεκέμβριο του 2016 η πτώση στις τιμές των κατοικιών στη χώρα μας τοποθετείται στο 0,3%, ενώ η τριμηνιαία μεταβολή είναι στο 0,6% (σ.σ. έναντι του Μαρτίου δηλαδή του 2017).
Με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα αντιδράσει η εγχώρια αγορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που προγραμματίζονται και «θα αυξήσουν την προσφορά ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η ζήτηση είναι ήδη υποτονική επειδή επηρεάζεται από τη φορολογία, την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, την ανεργία, την υπογεννητικότητα, τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων που δούλευαν παλαιότερα εδώ», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυσή του ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος τ. πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τ. ορκωτός εκτιμητής και επιστημονικός σύμβουλος της SOLUM Proprty Solutions.
«Επίσης είναι γνωστό ότι τα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες δε δίνουν εύκολα δάνεια για την αγορά ακινήτων. Άρα αναμένεται περαιτέρω μείωση τιμών στα ακίνητα και η ένταση της μείωσης θα εξαρτηθεί και από το ρυθμό με τον οποίο θα διαθέτουν ακίνητα μέσω πλειστηριασμών οι τράπεζες». Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μέση πτώση τιμών από την έναρξη της κρίσης είναι σύμφωνα με την ΤτΕ από 40 έως 45% για τα διαμερίσματα στην Αττική και Θεσσαλονίκη, και μικρότερη σε άλλες περιοχές της χώρας. «Αν όμως θελήσουμε να αναλύσουμε το ζήτημα πιο βαθειά θα δούμε ότι αυτές οι μέσες τιμές προκύπτουν από μεγαλύτερες και μικρότερες μειώσεις τιμών. Μεγάλες μειώσεις έχουν τα πολύ μεγάλα διαμερίσματα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές, όπως και τα πολύ παλιά. Σε υποβαθμισμένες περιοχές, για παλιά ακίνητα έχουν γίνει πράξεις σε τιμές των 350 ευρώ ανά τ.μ. ή και λιγότερο. Παρόλ’ αυτά η κτηματαγορά μπορεί να ανακάμψει μετά από την αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας που σήμερα αρχίζει να εμφανίζει κάποια σημεία αλλαγής, τα οποία είναι όμως πολύ περιορισμένα και πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι διατηρήσιμα. Αν και τα υπάρχοντα επίπεδα μισθών και απασχόλησης δεν δικαιολογούν εύκολη αλλαγή της πορείας της αγοράς ακινήτων, στην περίπτωση που η αλλαγή πορείας συνδυασθεί με όραμα και σωστή στόχευση, τότε μπορεί να συμβάλλει και η αγορά ακινήτων στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας».
Σε διεθνές επίπεδο, με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Κατοικίας της Κnight Frank, η πιο αδύναμη αγορά χαρακτηρίζεται η Ουκρανία με μία πτώση σε σύγκριση με πέρυσι στο 6%. Ειδικά για την Ευρώπη, τα στοιχεία της Knight Frank αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι στο τοπ 10 των πιο ”ισχυρών” αγορών βρίσκονται πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ισλανδία, Μάλτα, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία και Ουγγαρία), οι συνολικές επιδόσεις των αγορών της Γηραιάς ηπείρου είναι μέτριες το 2017.