Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την ΠΟΕ – ΟΤΑ
Δια της δικαστικής οδού, οι εργαζόμενοι στους δήμους επιχειρούν να βάλουν φρένο στο επαναλαμβανόμενο δράμα -έγκλημα το λένε – των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, ιδιαίτερα στον τομέα καθαριότητας.
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από το θάνατο τριών εργατών, μέσα σε πέντε ημέρες τον Αύγουστο, και τον τραυματισμό πολλών άλλων εν ώρα εργασίας σε δήμους κατά τους τελευταίους δυο μήνες.
Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου (το πρωί της Τρίτης 5.9.2017), στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια να «ταρακουνηθούν» οι αρμόδιοι, το υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας, με στόχο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) επιδιώκει να ενεργοποιήσει φορείς και κυβερνητικά στελέχη για να πάψει να μεγαλώνει η «μαύρη βίβλος» των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, με θύματα συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους στους δήμους, ιδιαίτερα στον τομέα καθαριότητας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιμένουν από καιρό ότι τα περισσότερα ατυχήματα-δυστυχήματα γίνονται, είτε γιατί δεν τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, είτε γιατί υπάρχει υπερεργασία και κόπωση. Επίσης, παρατηρούν ότι είναι κρίσιμο πως στην πλειονότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούν πολυτέλεια και δεν χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Η υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών συνδέεται, κατά τους εργαζόμενους, και με τις μνημονιακές πολιτικές. Οι οικονομικές περικοπές και οι μειωμένοι πόροι επέδρασαν αρνητικά και οδήγησαν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων- οχήματα καθαριότητας χωρίς επαρκή συντήρηση, έλλειψη μόνιμου προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μεταξύ Ιουλίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2016, μόνο στον τομέα καθαριότητας καταγράφηκαν είκοσι θάνατοι και επτά σοβαροί τραυματισμοί.
Η Ελλάδα συγκλονίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με τα δυο, απανωτά, εργατικά δυστυχήματα. Ο 44χρονος συμβασιούχος στην καθαριότητα στο Δήμο Μαραθώνα σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω του, την ώρα που ξημερώματα (3.15 π.μ.) στη Λεωφόρο Μαραθώνα στη Νέα Μάκρη φόρτωνε κάδο στο απορριμματοφόρο. Μια ακόμα συμβασιούχος, τριάντα ετών εκείνη, στο δήμο Πύργου Ηλείας, άφησε την τελευταία της πνοή, ύστερα από βαρύ τραυματισμό, όταν σε περιοχή του Κατάκολου, ευρισκόμενη στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, έπεσε και χτυπήθηκε από το εν κινήσει όχημα.
Η μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και η αδιαφορία παραγόντων σε αυτοδιοικητικό και κεντρικό επίπεδο διοίκησης, κατά τους συνδικαλιστές της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., συνδέεται μεταξύ άλλων με την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και διευκολύνει όσους μαζεύουν επιχειρήματα, για εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες.
Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών, που εδώ και ημέρες, με επίκεντρο τα τραγικά συμβάντα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι στις δημοτικές υπηρεσίες αλλά και η πίεση προς τις Δημοτικές Αρχές, για να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εξετάζονται μάλιστα νέα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων , με δεδομένο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μπορεί επιβάλει πρόστιμα στους ΟΤΑ εφόσον διαπιστώνονται ελλείψεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Τα κυβερνητικά στελέχη δεν παραλείπουν να θυμίζουν τη βελτίωση των όρων για την προστασία των εργαζομένων με το νόμο 4483 /2017. Μεταξύ άλλων, με βάση τις νέες προβλέψεις, η χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας , η οποία αφορούσε ως τώρα, μόνο τους μόνιμους, επεκτείνεται πλέον στους συμβασιούχους καθαριότητας.
Πάντως, η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι συνδικαλιστές, με την κίνησή τους να στραφούν στη δικαιοσύνη, φέρνουν προ των ευθυνών τους τόσο τους δημάρχους όσο και τους επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων. Κι αυτό, «για να σταματήσει το έγκλημα» των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε υπηρεσίες όπως αυτή της καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.